|

Inläsare somnade — flera talböcker rättas

Nu uppmärksammas en rad exempel på fel i talböcker som förmedlas och finansieras av Myndigheten för tillgängliga medier. Zoom
Foto: Henrik Montgomery/TT

Nu uppmärksammas en rad exempel på fel i talböcker som förmedlas och finansieras av Myndigheten för tillgängliga medier.

Inläsare som somnar, saknade kapitel, fel uttal och höga störande ljud i talböcker.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Nu uppmärksammas en rad exempel på fel i talböcker som förmedlas och finansieras av Myndigheten för tillgängliga medier (MTM), uppger SVT:s "Kulturnyheterna".

MTM:s talböcker är framställda med statligt stöd och är till för barn och vuxna med perceptions- eller lässvårigheter. Det är frilansjournalisten Finn Hellman, som även är engagerad i Vänsterpartiet i Göteborgs stad, som har sammanställt bristerna i böckerna.

Bland exemplen finns en inläsare som ljudligt somnar i flera minuter mitt i Karina Sainz Borgos "Natt i Caracas" och en annan inläsare som uttalar namnen på flera amerikanska delstater helt felaktigt. I andra böcker saknas hela kapitel eller hörs höga störande ljud.

– Det är en skymf mot de som inte kan läsa vanlig tryckt skrift. Det är så pinsamt att en myndighet som gör böcker tillgängliga för skattemedel inte är mån om att ha en högre kvalitet på sina produkter, säger Hellman till SVT.

Annons

Eva-Lena Silwerfeldt, kommunikationsstrateg på MTM, skriver i ett mejl till SVT att man tar saken på stort allvar och nu har begärt rättning av de aktuella titlarna och i något fall en helt ny inläsning.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

"A-ha – The movie" får världspremiär i juni

Morten Harket i A-ha under en konsert 2018. Nu får filmen om det norska popbandet världspremiär.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg/TT

Morten Harket i A-ha under en konsert 2018. Nu får filmen om det norska popbandet världspremiär.

A-ha, Norges största popsuccé genom tiderna, porträtteras i en ny norsk dokumentärfilm. "A-ha – The movie" handlar om en framgångssaga som inte alltid varit enkel.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan