|

Nu får riskgrupper boka vaccintid inom Soite – inga nya fall på torsdagen

Från och med fredag kan riskgrupper boka coronavaccinering inom Soites område, och på tisdag är det 75-79-åringarnas tur.               Zoom
Foto: Arkiv/Sofia Grankull

Från och med fredag kan riskgrupper boka coronavaccinering inom Soites område, och på tisdag är det 75-79-åringarnas tur.

Från och med fredag kan 18-69-åringar som hör till riskgrupp 1 boka tid för coronavaccinering elektroniskt i Kronoby och Karleby. På tisdag är 75-79-åringar i tur.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Coronavaccineringarna utvidgas på Soites område. Redan nu på fredag 26 februari klockan 12 kan de som hör till riskgrupp 1 och är i åldern 18-69 boka tid elektroniskt via Egenvårdtjänsten. Från och med tisdag 2 mars klockan 12 kan bokningar göras via telefon på nummer 06 828 7488.

De här grupperna kontaktas allts inte i fortsättningen av sjukvården, utan ska själva boka tid. På Institutet för hälsa och välfärds webbplats finns info om vem som hör till denna riskgrupp. Det handlar bland annat om personer som genomgått organtransplantation, får aktiv cancerbehandling, har svår störning i immunförsvaret, svår kronisk njur- eller lungsjukdom, läkemedelsbehandlad typ 2-diabetes eller downs syndrom.

Personer som bor i samma hushåll som en person i denna riskgrupp har inte i det här skedet rätt att få vaccinet samtidigt.

I samband med vaccinationen måste man på plats kunna bevisa att man hör till riskgruppen, till exempel genom att visa FPA-kortet eller med hjälp av en kopia av en epikris eller ett medicinrecept. 

Annons
Personer under 70 år vaccineras med Astra Zenecas vaccin.

På tisdag klockan 12 öppnas vaccinbokningen också för 75-79-åringar. Den här gruppen kan då boka  elektroniskt eller via telefon.

Samtidigt har 80-plussare fortsättningsvis möjlighet att boka vaccination.

När det gäller det aktuella coronaläget har inga nya fall av covid-19 konstaterats inom Soites område på torsdagen och ingen patient behöver sjukhusvård. Indicenstalet är nu 24 per 100 000 invånare och de senaste 14 dagarna har 19 fall konstaterats. Sammanlagt sedan pandemins början är siffran 212. 

 

Regeringen informerade på torsdagsmorgonen om tuffare coronatag och övergång till nivå 2 i kampen mot coronaviruset. Soite konstaterar att dessa åtgärder inte gäller Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt, eftersom distriktet befinner sig i epidemins lindrigaste fas. Det här innebär att rekommendationerna och restriktionerna fortsätter som tidigare i Karleby och Kronoby. 

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Soite inleder vecka två utan coronafall

Åttonde dagen coronafritt på Soites område.
Foto: Arkiv/ Jonas Brunnström

Åttonde dagen coronafritt på Soites område.

Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt har inlett sin andra vecka i rad utan coronafall. Det är alltså nu åtta dagar sedan det senaste coronafallet.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan