Ett nytt fall av covid-19 har konstaterats inom Soites område på fredagen. Den personen har redan varit i karantän och inga nya personer har exponerats.

Den regionala covid-19-myndighetsgruppen som hade ett extra inkallat möte på fredagen på grund av det försämrade coronaläget beslöt att Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt än så länge blir kvar på utgångsnivån, alltså i epidemins lindrigaste fas.

Även om coronaläget försämrats på grund av flera fall som inte verkar ha någon koppling till varandra och dessutom har oklar smittkälla anser gruppen att läget i det här skedet är för oklart för att ta beslutet att övergå till accelerationsfasen. 

– Andelen positiva tester är fortfarande ganska liten och trots att vi nu under samma dag fick flera fall där smittkällan är okänd så har vi ändå som helhet lyckats spåra smittkedjorna väldigt bra. Därför fanns inte ett akut behov av att byta fas, säger infektionsöverläkare Marko Rahkonen om beslutet.

Ett av torsdagens fyra fall visade sig vara ett så kallat falskt positivt test, som vid fortsatta undersökningar var negativt.


Gruppen konstaterar ändå att det är nära
att sjukvårdsdistriktet ska uppfylla kriterierna för accelerationsfasen, men ännu är man inte där.

"De närmaste dagarna kommer att visa hur smittkedjorna utvecklas och om regionen får kluster med smittor. Läget följs nu väldigt noggrant och de närmaste dagarna avgör om det finns epidemiologiska skäl att övergå till accelerationsfasen, vilken innebär hårdare restriktioner i regionen än tidigare" skriver Soite i ett pressmeddelande.

Marko Rahkonen uppmanar alla att fira sportlovet hemma.

– Försök undvika kontakter så mycket som möjligt, umgås med den egna familjen. Vi rekommenderar skidåkning, skridskoåkning och andra utomhusaktiviteter. Härligt vårväder är ju utlovat, så njut av det, säger Marko Rahkonen. 

Den regionala covid-19-myndighetsgruppen rekommenderar fortfarande att max tio personer ska samlas privat inom Soites område. Regionförvaltningsverket beslöt på fredagen att gränsen för offentliga sammankomster fortfarande är 20 personer i Mellersta Österbotten under hela mars månad.

Myndighetsgruppen som normalt bara möts en gång i veckan, på onsdagar, kommer att ha nästa möte redan på måndag.

– Det beskriver läget rätt bra och visar att allt står och väger just nu, säger Marko Rahkonen.

Artikeln är uppdaterad 26.2 kl. 15.30 med kommentarer av infektionsöverläkare Marko Rahkonen och kl. 16.35 med information om att gränsen för offentliga sammankomster fortfarande är 20 personer i Mellersta Österbotten.