Institutet för hälsa och välfärd rapporterar om 581 nya fall av coronaviruset på tisdagen. Det innebär att sammanlagt 58 645 personer i Finland har testat positivt sedan epidemins start.

Incidensen, det vill säga antalet smittfall per 100 000 invånare under de senaste 14 dygnen, är i hela landet 130,8. I Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt är incidensen 258,9, i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt 156,3 och i Vasa sjukvårdsdistrikt 122,7 (THL:s siffror uppdateras med fördröjning, enligt Vasa sjukvårdsdistrikts egen rapportering är incidensen på tisdagen 111).


Sammanlagt 239 coronapatienter vårdades i måndags på sjukhus runtom i landet, av dem behövde 39 intensivvård. Totalt 750 personer har enligt måndagens uppgifter avlidit till följd av coronaviruset i Finland.

Från och med i måndags meddelar institutet inte längre om det exakt antalet personer som fått coronavaccinet. I stället anges hur hög andel av befolkningen som vaccinerats.

Enligt måndagens uppgifter har 6,7 procent av befolkningen fått den första vaccindosen. 1,5 procent har fått också den andra dosen. I Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt är andelen personer som fått den första vaccindosen 5,8 procent. I Vasa sjukvårdsdistrikt är andelen 7,8 procent och i Egentliga Finlands 7,5 procent.

 

Så här rapporteras coronasiffrorna

  • Institutet för hälsa och välfärd rapporterar dagligen utifrån uppgifter som införts i registret över smittsamma sjukdomar.
  • I många sjukvårdsdistrikt rapporteras det antal positiva laboratorieresultat som finns på morgonen – siffrorna är alltså inte jämförbara med institutets.
  • Enligt institutet kan systemet på grund av dataöverföringen leda till en viss fördröjning i rapporteringen.
  • Sjukvårdsdistrikten meddelar själva om antalet dödsfall och hur många som behöver sjukvård.