|

Belarus begär utlämning av oppositionsledare

Belarus oppositionsledare Svetlana Tichanovskaja, till höger, tillsammans med Finlands premiärminister Sanna Marin i Helsingfors i onsdags. Tichanovskaja har varit på ett fyra dagar långt besök i Finland. Zoom
Foto: Vesa Moilanen/AP/TT

Belarus oppositionsledare Svetlana Tichanovskaja, till höger, tillsammans med Finlands premiärminister Sanna Marin i Helsingfors i onsdags. Tichanovskaja har varit på ett fyra dagar långt besök i Finland.

Regimen i Belarus meddelar att den begärt utlämning av oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja, som befinner sig i exil i Litauen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Tichanovskaja ställde upp i sin fängslade makes ställe i det presidentval i augusti som omvärlden betraktar som klart riggat i diktatorn Aleksandr Lukasjenkos favör. Som oppositionens ledande företrädare blev hon snart tvungen att lämna landet då regimen gick hårt åt alla som protesterade mot valresultatet.

Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis avfärdar Belarus begäran.

– Vi har bara en sak att säga till den belarusiska regimen: Först om helvetet fryser till is kommer vi att tänka på er begäran, säger Landsbergis.

Tusentals människor greps under de omfattande protester som följde på valet i augusti. Regimen har väckt åtal mot en rad personer och nyligen dömdes flera journalister till fängelse för att ha rapporterat om protesterna.

|

Folkhälsomyndigheten i Sverige hade fel om Astra Zeneca-fall – också några över 65 har blivit sjuka

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten i Sverige.
Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten i Sverige.

Folkhälsomyndigheten i Sverige har tidigare sagt att det saknas inrapporterade fall bland 65-plussare av den sällsynta blodbiverkningen från Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Men påståendet stämmer inte.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan