|

Shirley Clamp om Melodifestivalen: En risk för oss veteraner

På lördagskvällen leder Shirley Clamp Andra chansen i Melodifestivalen, tillsammans med Christer Björkman. Zoom
Foto: Claudio Bresciani/TT

På lördagskvällen leder Shirley Clamp Andra chansen i Melodifestivalen, tillsammans med Christer Björkman.

Shirley Clamp programleder Andra chansen tillsammans med sin gamla kompis Christer Björkman. Men att själv tävla igen känns vanskligt. – Det är väldigt "risky" att ställa upp, speciellt för oss veteraner, säger hon.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Ena halvan av veckans programledarduo är förväntansfull.

– Jag känner bara – kan vi inte bara köra redan nu, säger Shirley Clamp vid en pressträff tillsammans med kollegan Christer Björkman.

Den andra halvan har inte lika bråttom.

– Det är ett väldigt avancerat program. Andra chansen är något helt annat än deltävlingarna. Man kastas fram och tillbaka mellan olika moment. Det är "Hall of fame", det är duellerna och det är mycket resultat, säger Björkman med en suck.

Annons


Känner varandra


Temat för programmet den här gången är vänskap och nostalgi, just eftersom Clamp och Björkman är gamla kompisar. Vänskapen sträcker sig hela vägen tillbaka till Borås på 1980-talet.

– Vi glider lite mellan det privata och programlederiet, säger Christer Björkman.

– Det är vår vänskap med eller utan ironi. Det blir den humorn. Man ser det på oss att vi känner varandra så väl, säger Shirley Clamp.

Clamp har varit med och tävlat i Melodifestivalen sex gånger, senast 2014. Hon drömmer fortfarande om att delta, men för att ställa upp på nytt krävs det att en tillräckligt bra låt dyker upp.

– Jag har alltid lust att få en grym låt skickad till mig eller skriva en själv och bara känna att den gifter sig med mig. Det är den känslan som jag måste få. Så länge den där fantastiska låten inte finns är det bättre att inte vara med, säger hon."En risk du tar"


Att delta som en av tävlingens veteraner känns riskabelt, tycker hon.

– Känslan när du går in i det är att du vill att det ska gå väldigt bra, och det finns ju ingen garanti. Åker du ut är det en risk du tar, att om och om igen inte gå vidare. Då är det viktigt att låten gifter sig med mig så att jag kan gå därifrån med huvudet högt.

I programmet ska hon sjunga en ny version av "Min kärlek", låten hon slutade tvåa i finalen med 2004 efter att hon gått vidare från Andra chansen.

– Det är för att jag själv vill hylla låten, som är helt fantastiskt. Det var just i Andra chansen som den föddes."Börjar kännas"


För Christer Björkman blir det femte veckan som programledare för årets corona-anpassade Melodifestival i Annexet.

– Jag tycker att det har gått så fantastiskt fint för hela programserien. Det har blivit väldigt nära det som vi hade drömt om. Jag är oerhört glad för det vi har åstadkommit, och för att jag har överlevt. Men det börjar kännas att det är vecka fem, säger han.

Årets programledare

  • Samtliga sändningar: Christer Björkman
  • Deltävling 1: Lena Philipsson
  • Deltävling 2: Anis Don Demina och Oscar Zia
  • Deltävling 3: Jason Diakité
  • Deltävling 4: Per Andersson och Pernilla Wahlgren
  • Andra chansen: Shirley Clamp
  • Finalen: Måns Zelmerlöw och Shima Niavarani
 

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Alma spred förbjudet material med hjälp av barn – många satte livet på spel för friheten

Genom att minnas hur svårt människor en gång hade det i vårt land tror Désirée Saarela-Portin att vi kan bli bättre på att hjälpa andra som behöver det idag.
Foto: Jonas Brunnström

Genom att minnas hur svårt människor en gång hade det i vårt land tror Désirée Saarela-Portin att vi kan bli bättre på att hjälpa andra som behöver det idag.

Berättelser från ett mörklagt Jakobstad och farliga färder mellan Vasa och Stockholm finns med på en skiva som skildrar hårda öden, men också lusten att leva.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan