Liberalernas partistyrelse och riksdagsgrupp har fattat beslut om hur man ska gå till val 2022.

Partistyrelsen har nu slagit fast att förutsättningarna för liberal politik är bäst om Sverige efter nästa val får en ny statsminister och en ny regering. "Vi är ett parti som håller ingångna avtal och vi kommer att bidra till att januariavtalet slutförs", skriver L-ledaren Sabuni på Dagens Nyheters debattsida.

– I dag är en viktig dag för Liberalerna, säger Sabuni i ett tal på Facebook.

Liberalerna konstaterar att ingen regering efter nästa val sannolikt kommer att kunna tillträda "utan att förhålla sig till något av de två nuvarande ytterkantspartierna".

"För att en ny och borgerlig regering ska kunna tillträda och styra landet kommer det att vara nödvändigt att samtala och söka samsyn i sakfrågor med riksdagens alla partier", heter det på DN Debatt.

I debattartikeln understryks dock att : "Liberalerna kommer självfallet inte att acceptera en regering där Sverige­demokraterna ingår.

Partierna tänker dock under denna mandatperiod stanna kvar vid januarisamarbetet med den rödgröna regeringen. Under vissa förutsättningar.

"Så länge som övriga partier hedrar arbetet med de 73 punkterna och budgetsamarbetet kommer Liberalerna fortsätta att bidra och förhandla med sikte på att avtalet slutförs", står det i debattartikeln.

Nås en överenskommelse om budgetpropositionen för 2022 är Liberalernas syn att samarbetet därefter i ordnad form avvecklas.