Två nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Vasa centralsjukhus fungerar i höjd beredskap med anledning av coronapandemin. Zoom
Foto: Mikael Nybacka

Vasa centralsjukhus fungerar i höjd beredskap med anledning av coronapandemin.

Nu har incidensen sjunkit under 50.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Totalt två nya fall av coronavirussmitta har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Det meddelar distriktet på sin webbplats klockan 11 på måndagen.

Det här betyder att det totala antalet smittade sedan pandemins början nu uppgår till 2269 personer.

 

Incidenstalet, som anger antalet nya smittfall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna, är på måndagen 48 vilket betyder att det sjunkit ytterligare sedan söndagen då incidensen var 51. Förra måndagen var incidensen 72. 
Annons
144 personer i Vasa sjukvårdsdistrikt testade sig för coronaviruset under söndagen.


30 fall förra veckan

Under förra veckan konstaterades sammanlagt 30 nya fall vilket är det lägsta veckovisa antalet under hela 2021. Under söndagen hade sjukvårdsdistriktet inte ett enda nytt fall att rapportera.

– Det ser mycket bättre ut nu. Jag är jätteglad att vi igen en gång tillsammans lyckats vända det här, sade sjukvårdsdistriktets direktör Marina Kinnunen på söndagen.

Läs också: Kinnunen: Jag är glad att vi tillsammans lyckats vända det här

Kinnunen påpekade dock att situationen i andra delar av landet – speciellt i huvudstadsregionen och Åbotrakten – fortfarande är dålig, vilket betyder att det också finns en risk att smittan igen kan börja spridas i Österbotten.


Över 21 000 har fått första vaccindosen

Enligt Vasa sjukvårdsdistrikts veckovisa vaccinstatistik som publicerades i tisdags har hittills omkring 21 400 personer, det vill säga 15,5 procent av befolkningen över 16 år i distriktet, fått den första dosen av coronavaccinet.

Cirka 1600 personer har fått båda doserna. Den andra vaccindosen, "boosterdosen", ges 12 veckor efter den första.

Den här veckan hamnar distriktet dock att boka om en del vaccinationer efter att det i fredags blev klart att Finland pausar användningen av Astra Zenecas vaccin för åtminstone en vecka. Chefsöverläkare Peter Nieminen sade i lördags att den som har bokat vaccinering i slutet av veckan kan få ett ersättande vaccin, men att det tar tid att administrera ombokningarna.

Läs också: Astra Zeneca-pausen påverkar också Österbotten – "Ett ordentligt bakslag"

På THL:s webbplats kan man se hur vaccineringen framskrider i de olika kommunerna i Vasa sjukvårdsdistrikt. THL:s statistik uppdateras dock med fördröjning.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

I Vasa sjukvårdsdistrikt håller man ögonen på Soite: "Alltid en risk när det går dåligt för grannen"

Marina Kinnunen.
Foto: Jonny Huggare Smeds

Marina Kinnunen.

Inga nya fall i Vasa sjukvårdsdistrikt på lördagen. Det är bra, tycker sjukvårdsdirektör Marina Kinnunen, men håller koll på grannen i norr.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan