Totalt sju nya fall av coronavirussmitta har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Det meddelar distriktet på sin webbplats klockan 11 på torsdagen.

Det här betyder att det totala antalet smittade sedan pandemins början nu uppgår till 2277 personer. Hittills den här veckan är man nu uppe i tio fall. Utöver dagens sju fall rapporterade man om ett i tisdags och om två i måndags. I går, onsdag, hade man inga nya fall.

Incidenstalet, som anger antalet nya smittfall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna, är på torsdagen 35 vilket är samma som dagen innan. Förra torsdagen var incidensen 59.

Vasas sjukvårdsdistrikt befinner sig inte längre i coronaepidemins svåraste fas, spridningsfasen, utan tog i tisdags steget ner till accelerations-/inbromsningsfasen.


 

Vasa fortsätter med masstester

Totalt var det 198 personer i sjukvårdsdistriktet som testade sig för coronaviruset under onsdagen.

Vasa stad fortsätter i dag och i morgon med sina masstester i de östra stadsdelarna. I dag klockan 14.30–17 kan man coronatesta sig på K-markets parkeringsplats mittemot ruinerna i Gamla Vasa (Köpmansgatan 2–4) och i morgon klockan 14.30–17 står testbilen på Lidls parkering i Melmo (Barkvägen 1).

Läs också: Infektionsöverläkaren gläds över det goda läget – under påsken planerar Vasa masstester vid tågstationen

Sjukvårdsdistriktet planerar också masstester vid järnvägsstationen i Vasa strax före och efter påsk.


Över 25 000 har fått första vaccindosen

Vasa sjukvårdsdistrikt ger varje tisdag ut ny statistik på hur många i distriktet som fått coronavaccin. Enligt den här veckans siffror handlar det om cirka 25 660 personer, det vill säga 18,5 procent av befolkningen över 16 år, som nu fått den första vaccindosen. Bland annat har 99 procent av alla över 80 år fått den första dosen.

1640 personer har fått båda doserna. Den andra vaccindosen, "boosterdosen", ges 12 veckor efter den första.

På THL:s webbplats kan man se hur vaccineringen framskrider i de olika kommunerna i Vasa sjukvårdsdistrikt. THL:s statistik uppdateras dock med fördröjning.