|

THL: Endast om fler unga vaccineras kan smittspridningen stoppas

Att ha befolkningsmängden som ett kriterium säkerställer att alla regioner får fortsätta att ta emot vacciner, oavsett om de har haft många fall eller sjukhusvistelser. Zoom
Foto: Ari Sundberg/SPT

Att ha befolkningsmängden som ett kriterium säkerställer att alla regioner får fortsätta att ta emot vacciner, oavsett om de har haft många fall eller sjukhusvistelser.

Enligt modellen kan fördelningskriteriet för mängden vaccin i ett landskap vara befolkningsmängden, antalet fall de senaste veckorna och antalet personer som behövt särskild medicinsk vård.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Institutet för hälsa och välfärd meddelar på fredag att de har gett ett uttalande till Social- och hälsovårdsministeriet om att en regional riktning av coronavaccinationerna är möjlig.

I uttalandet står det att de flesta smittfallen under epidemin har konstaterats bland unga vuxna, ungdomar och personer i arbetsför ålder, medan målgruppen för vaccineringen hittills har varit äldre och personer i en riskgrupp. Endast en betydande ökning av vaccinationstäckningen bland yngre människor kommer att ha en betydande inverkan på antalet fall och smittspridningen, skriver Institutet.

Enligt den nya modellen kan fördelningskriterierna för mängden vaccin som distribueras till ett landskap vara befolkningsmängden, antalet fall de senaste veckorna och antalet personer som behövt särskild medicinsk vård. Enligt institutet skulle man så här kunna ta hänsyn till svårighetsgraden av epidemin i olika regioner.

Att ha befolkningsmängden som ett kriterium säkerställer att alla regioner får fortsätta att ta emot vacciner, oavsett om de har haft många fall eller sjukhusvistelser. Institutet skriver också att det är en prioritet att så snabbt som möjligt vaccinera äldre, riskgrupperna och den del av befolkningen som utsätts för exponering.

Annons

Institutet har fört en dialog med kommunerna och sjukvårdsdistrikten inför uttalandet. De har beaktat de epidemiologiska kriterierna, medborgarnas jämlikhet, fördelningen av vacciner och kommunernas möjligheter att genomföra dem.

Regeringen och Social- och hälsovårdsministeriet beslutar om en eventuell regional riktning av vaccinationerna.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Socialbranschen kräver en bredare strategi för coronan

Bland annat för barnens skull behövs nu en satsning på socialtjänster, menar fackförbundet Talentia.
Foto: Jeanette Östman/SPT

Bland annat för barnens skull behövs nu en satsning på socialtjänster, menar fackförbundet Talentia.

Coronatiden har visat på fallgroparna i de sociala tjänsterna, konstaterar fackförbundet Talentia.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan