|

Tolkiens egna bilder ges ut i nyutgåva

Ett auktionshus undersöker en utgåva av "Hobbiten" från 1937. Zoom
Foto: Sang Tan/TT

Ett auktionshus undersöker en utgåva av "Hobbiten" från 1937.

Ett trettiotal av JRR Tolkiens egna illustrationer kommer att ges ut i en nyutgåva av "Sagan om ringen" för första gången sedan boken publicerades1954.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det är förlaget Harper Collins som nu har fått rättigheterna att publicera bilderna i den roman som de en gång skapades för, skriver The Guardian.

Författaren själv hade en blygsam inställning till sina illustrationer, men ett par av dem användes i boken "Hobbiten". En kritiker kommenterade fränt att bilderna inte speglade den talang som Tolkien visade i sitt författarskap. I efterhand erkände författaren att omdömet gjorde honom förkrossad, och lade till: "särskilt eftersom jag håller med honom".

Men Tolkien skapade ändå en rad illustrationer och kartor till sin berättelse.

"Dessa målningar, särskilt de numera ikoniska kartorna från bokens framsida, har blivit lika älskade som berättelsen", säger förlagets redaktör Chris Smith.

Annons
Den nya utgåvan ska ges ut i oktober.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

VIDEO: Tommys bjöd upp till dansbandskväll – här kan du se söndagens konsert

Dansbandet Tommys.
Foto: Markus Redman

Dansbandet Tommys.

I kväll bjuder Tommys upp till dans. Med sig har de Hans Martin och Ramona Nordberg. Herman Hagnäs pratar med artisterna mellan låtarna. Dansbandskvällen kör igång klockan 18.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan