Ett nytt coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Vasa centralsjukhus fungerar i höjd beredskap med anledning av coronapandemin. Zoom
Foto: Mikael Nybacka

Vasa centralsjukhus fungerar i höjd beredskap med anledning av coronapandemin.

Nu är incidensen nere på 20.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Endast ett nytt fall av coronavirussmitta har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Det meddelar distriktet på sin webbplats klockan 11 på måndagen.

Det här betyder att det totala antalet smittade sedan pandemins början nu uppgår till 2283 personer. 

Incidenstalet, som anger antalet nya smittfall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna, är på måndagen 20 vilket betyder att det sjunkit ytterligare sedan söndagen då det var 23. Förra måndagen var incidensen 48.

Totalt var det 123 personer i sjukvårdsdistriktet som testade sig för coronaviruset under söndagen.

Annons

 

Vi närmar oss utgångsnivån

Vasas sjukvårdsdistrikt befinner sig inte längre i coronaepidemins svåraste fas, spridningsfasen, utan tog i tisdags steget ner till accelerations-/inbromsningsfasen.

Under förra veckan bekräftades sammanlagt 15 nya coronafall i distriktet, vilket är hälften färre än veckan innan då man hade 30 fall. 

Läs också: Marina Kinnunen: Nu är vi inte långt ifrån utgångsnivån

Sjukvårdsdirektör Marina Kinnunen konstaterade på söndag kväll att vi nu också börjar närma oss utgångsnivån, som alltså är den lägsta nivån enligt THL:s klassificering av epidemiläget.

– Vi är ganska nära nu, om man tittar på siffrorna. Men vi kommer att utvärdera det på tisdag (då Österbottens coronasamordningsgrupp håller sitt veckomöte, reds.anm). Det kan hända att vi måste vänta och se ännu en vecka att det här håller i sig. Påsken kommer ju här emellan och skolorna startar, så vi vet att det blir mer sociala kontakter då, sade Kinnunen till VBL/ÖT på söndagen.


 

Över 25 000 har fått första vaccindosen

Vasa sjukvårdsdistrikt ger varje tisdag ut ny statistik på hur många i distriktet som fått coronavaccin. Enligt de senaste siffrorna har nu cirka 25 660 personer, det vill säga 18,5 procent av befolkningen över 16 år, fått den första vaccindosen. 

1640 personer har fått båda doserna. Den andra vaccindosen, "boosterdosen", ges 12 veckor efter den första.

På THL:s webbplats kan man se hur vaccineringen framskrider i de olika kommunerna i Vasa sjukvårdsdistrikt. THL:s statistik uppdateras dock med fördröjning.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

I Vasa sjukvårdsdistrikt håller man ögonen på Soite: "Alltid en risk när det går dåligt för grannen"

Marina Kinnunen.
Foto: Jonny Huggare Smeds

Marina Kinnunen.

Inga nya fall i Vasa sjukvårdsdistrikt på lördagen. Det är bra, tycker sjukvårdsdirektör Marina Kinnunen, men håller koll på grannen i norr.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan