Nio nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Vasa centralsjukhus fungerar i höjd beredskap med anledning av coronapandemin. Zoom
Foto: Mikael Nybacka

Vasa centralsjukhus fungerar i höjd beredskap med anledning av coronapandemin.

Incidensen har stigit till 26. Även i dag kan man gå och coronatesta sig vid järnvägsstationen i Vasa.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Även på fredagen har nio nya fall av coronavirussmitta konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt. Det meddelar distriktet på sin webbplats klockan 11.

Det här betyder att det totala antalet smittade sedan pandemins början nu uppgår till 2 310 personer. 

Incidenstalet, som anger antalet nya smittfall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna, är på fredagen 26, vilket betyder att det stigit sedan torsdagen då det var 22. Förra fredagen var incidensen 25.

I och med dagens nio nya fall är Vasa sjukvårdsdistrikt nu uppe i 28 fall den här veckan. I går rapporterade man om nio nya fall, i onsdags om tre, i tisdags om sex och i måndags om ett. Under hela förra veckan hade distriktet 15 fall.

Annons

Läs också: De flesta av torsdagens coronafall finns i Vasa – massexponering på studentskrivning

Totalt var det 276 personer som testade sig för coronaviruset under torsdagen.


Tester vid järnvägsstationen i Vasa i dag

Även i dag, på långfredagen, kan man gå och coronatesta sig vid järnvägsstationen i Vasa. Provtagningspersonalen står redo vid en ambulans mellan klockan 17.30 och 18.30 och testerna görs med låg tröskel. Speciellt tågresenärer som anländer till Vasa uppmanas låta testa sig.

Det kostar ingenting att ta ett test och även symptomfria personer får testa sig. Provsvaren kommer inom två–tre dygn.

Läs också: Många testade sig vid järnvägsstationen på torsdagen – "Vi skriver historia"

Nästa massprovtagning sker på måndag den 5 april mellan klockan 17.30 och 18.

De mobila coronaprovtagningarna har varit populära i Vasa. På långfredagen kan man gå och testa sig vid järnvägsstationen mellan klockan 17.30 och 18.30.
Foto: Karolina Åsmus

De mobila coronaprovtagningarna har varit populära i Vasa. På långfredagen kan man gå och testa sig vid järnvägsstationen mellan klockan 17.30 och 18.30."Fira påsk i Österbotten"

Trots att coronaläget i Vasa sjukvårdsdistrikt varit lugnare de senaste veckorna rekommenderar Österbottens coronasamordningsgrupp ändå att man firar påsken i hemknutarna i år. Detta eftersom smittläget är mera oroväckande på andra håll i Finland och utomlands.

De flesta nya coronafall som konstaterats i Österbotten under de senaste två veckorna har sitt ursprung utanför distriktet.

"För att läget i Österbotten ska hållas stabilt uppmanas befolkningen till eftertänksamhet då det kommer till resande", skriver coronagruppen i ett pressmeddelande.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

I Vasa sjukvårdsdistrikt håller man ögonen på Soite: "Alltid en risk när det går dåligt för grannen"

Marina Kinnunen.
Foto: Jonny Huggare Smeds

Marina Kinnunen.

Inga nya fall i Vasa sjukvårdsdistrikt på lördagen. Det är bra, tycker sjukvårdsdirektör Marina Kinnunen, men håller koll på grannen i norr.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan