Smittspridningen accelererar i Närpes – daghem i karantän

Flera avdelningar vid Skogsdungens daghem i Kalax är nu satta i karantän. Zoom
Foto: Mats Ekman

Flera avdelningar vid Skogsdungens daghem i Kalax är nu satta i karantän.

Uppdaterad. En ny snabb smittkedja bekymrar i Närpes. De senaste dagarna har flera nya fall av covid-19 bekräftats – tre enbart i dag söndag – och nu är även personal och barn vid två daghem satta i karantän.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

En ny, snabb smittkedja i Närpes har hittills denna vecka resulterat i 8 nya fall av covid-19, och ledande läkare Mia Sandberg uttrycker på söndagseftermiddagen oro för spridningen.

Nu omfattas flera daghemsavdelningar av karantänsbeslut.  All personal och alla barn vid Pörtom daghem är satta i karantän. Det handlar om drygt 20 barn. Karantän gäller även för personal och barn vid några avdelningar vid Skogsdungens daghem i Kalax. Här handlar det om ett 30-tal barn. 

Sammanlagt är nu ett 80-tal personer satta i karantän på grund av de senaste dagarnas smittfall och risken för möjlig exponering för viruset.

– Vi uppmanar befolkningen att vara uppmärksamma på alla eventuella symtom och genast komma för test och undvika kontakter om man får symtom, skriver Sandberg per e-post.

Annons
Smittspårningen pågår under helgen. Provtagningen sker vid Vasa centralsjukhus. Provtagningen vid Närpes hälsocentral öppnar efter påskhelgen, på tisdag.

Coronaläget hade en längre tid varit rätt lugnt i Närpes. Men sedan onsdagen har alltså åtta nya fall av coronaviruset konstaterats. På söndagen kom tre nya positiva testsvar.

Sandberg uppger att samtliga åtta fall är kopplade till samma smittkedja.

Uppdaterad 4.4 kl. 21.2 med mer information om karantän och antalet fall.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan