På onsdagen var dagens coronasiffra noll inom Soite och senast man konstaterat ett coronafall var i lördags. Den regionala covid-19-myndighetsgruppen som hade möte på onsdagen kunde konstatera att det inte ännu finns skäl för distriktet att gå från epidemins lägsta fas, utgångsnivån, till accelerationsfasen.

Gruppen påpekar ändå att smittläget i regionen har försämrats på grund av de smittkedjor som fått sin start när folk träffats på fritiden, och sedan lett till att många exponerats och i sin tur smittat andra. Det är i Karleby dessa smittkedjor främst finns.

De nya smittorna har ändå konstaterats hos sådana som redan varit i karantän och därför verkar smittan enligt myndighetsgruppen inte ha spridit sig brett i samhället.

Gruppen konstaterar att alla kriterier för accelerationsfasen ännu inte uppfylls och därför fortsätter ditriktet på utgångsnivån. De närmaste dagarna kommer att avgöra om Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt kan bli kvar där och fortsätta med lättare restriktioner.

Den regionala myndighetsgruppen har nästa möte om en vecka, men om smittläget försämras samlas man tidigare än så och tar beslut om att övergå till accelerationsfasen.

De nuvarande restriktionerna och rekommendationerna förlängdes till den 30 april. Också Regionförvaltningsverkets förbud mot offentliga samlingar med över 20 personer är i kraft till detta datum. Den regionala myndighetsgruppen rekommenderar ändå att inga samlingar med över 10 personer ordnas i sjukvårdsdistriktet.

Förra veckan konstaterades sammanlagt 13 fall av covid-19 i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt. 86 personer sattes i karantän. Incidensen för de senaste 14 dagarna per 100 000 invånare är 20,6 och 0,9 procent av de 1461 gjorda testerna var positiva.

Just nu vårdas ingen covid-19-patient på Möcs och de senaste smittkedjorna har kunnat spåras till 100 procent.