Soite går inte upp till accelerationsfas – senaste coronafallet i lördags

Inga nya coronafall har konstaterats inom Soite sedan i lördags. På bild Sanna Björkskog vid drive in-testningen i Karleby. Zoom
Foto: Arkiv/Jonas Brunnström

Inga nya coronafall har konstaterats inom Soite sedan i lördags. På bild Sanna Björkskog vid drive in-testningen i Karleby.

Det finns inte behov av att ännu gå upp i accelerationsfasen i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt, även om det är nära. Det slog myndighetsgruppen fast på onsdagen, då inga nya fall konstaterats.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

På onsdagen var dagens coronasiffra noll inom Soite och senast man konstaterat ett coronafall var i lördags. Den regionala covid-19-myndighetsgruppen som hade möte på onsdagen kunde konstatera att det inte ännu finns skäl för distriktet att gå från epidemins lägsta fas, utgångsnivån, till accelerationsfasen.

Gruppen påpekar ändå att smittläget i regionen har försämrats på grund av de smittkedjor som fått sin start när folk träffats på fritiden, och sedan lett till att många exponerats och i sin tur smittat andra. Det är i Karleby dessa smittkedjor främst finns.

De nya smittorna har ändå konstaterats hos sådana som redan varit i karantän och därför verkar smittan enligt myndighetsgruppen inte ha spridit sig brett i samhället.

Gruppen konstaterar att alla kriterier för accelerationsfasen ännu inte uppfylls och därför fortsätter ditriktet på utgångsnivån. De närmaste dagarna kommer att avgöra om Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt kan bli kvar där och fortsätta med lättare restriktioner.

Annons
Den regionala myndighetsgruppen har nästa möte om en vecka, men om smittläget försämras samlas man tidigare än så och tar beslut om att övergå till accelerationsfasen.

De nuvarande restriktionerna och rekommendationerna förlängdes till den 30 april. Också Regionförvaltningsverkets förbud mot offentliga samlingar med över 20 personer är i kraft till detta datum. Den regionala myndighetsgruppen rekommenderar ändå att inga samlingar med över 10 personer ordnas i sjukvårdsdistriktet.

Förra veckan konstaterades sammanlagt 13 fall av covid-19 i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt. 86 personer sattes i karantän. Incidensen för de senaste 14 dagarna per 100 000 invånare är 20,6 och 0,9 procent av de 1461 gjorda testerna var positiva.

Just nu vårdas ingen covid-19-patient på Möcs och de senaste smittkedjorna har kunnat spåras till 100 procent.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Ännu en dag utan corona – nu utökas vaccinerna till 60-64-åringar inom Soite

Fredagens saldo från Soite är noll nya coronafall. Nästa vecka börjar också friska 60-64-åringar vaccineras.
Foto: Arkiv/Jonas Brunnström

Fredagens saldo från Soite är noll nya coronafall. Nästa vecka börjar också friska 60-64-åringar vaccineras.

Soite rapporterar om noll nya coronafall för fjärde dagen i rad denna vecka. Samtidigt utökar man nu vaccineringarna till personer över 60 år.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan