Exponering vid Alma daghem – fyra nya fall bekräftade via snabbtest

Coronaexponering vid Alma daghem under tisdag och onsdag. Sju nya coronafall bekräftade på Jakobstadsområdet på torsdag eftermiddag. Zoom
Foto: Arkiv/Jonas Brunnström

Coronaexponering vid Alma daghem under tisdag och onsdag. Sju nya coronafall bekräftade på Jakobstadsområdet på torsdag eftermiddag.

Tidigare under torsdagen meddelade Social- och Hälsovårdsverket om tre nya fall i Jakobstadsregionen. Tack vare en effektiv smittspårning och ett flertal snabbtest har nu fyra fall till bekräftats.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Under torsdagen bekräftades två nya fall i Jakobstad med okända smittkedjor samt ett fall i Nykarleby som innebar en exponering vid Skogsstjärnans daghem. 

Coronafallen med okända smittkedjor började genast nystas i. Vid Social- och hälsovårdsverket pågår fortfarande smittspårningen, hittills har Alma daghem kopplats till åtminstone ett av fallen.

– Med hjälp av snabbtester har det nu framkommit att ytterligare fyra personer smittats av corona i Jakobstadsregionen till följd av de fall som redan bekräftats i dag, säger Johanna Gripenberg.

"Det finns en risk att även allmänna platser kommer att listas som exponeringsplatser till följd av dessa fall."

Johanna Gripenberg

Smittskyddsläkare vid Social- och hälsovårdsverket

 
Annons
Staden Jakobstad informerar om exponeringen på Alma daghem:

"Både barn och vuxna vid en specifik avdelning på daghemmet Alma har exponerats för covid-19. Alla exponerade personer har försatts i karantän. Under tisdag och onsdag exponerades avdelningen för coronasmittan. De övriga avdelningarna som inte berörts av coivd-19 fallet fortsätter sin verksamhet som normalt."


Smittspårningen fortsätter gällande de nu sammanlagt sju coronafallen som bekräftades i Jakobstadsregionen under torsdagen.

– Det finns en risk att även allmänna platser kommer att listas som exponeringsplatser till följd av dessa fall, säger Gripenberg.

Social- och hälsovårdsverket informerar direkt de får reda på nya platser som kan ha utsatts för en  coronaexponering.

Visa fler

Dagens coronafall i Vasa och Nykarleby – okänd smittkälla i två av fyra fall

Peter Nieminen hoppas att skolavslutningen inte ställer till det. – Läget ser lovande ut, säger han.
Foto: Jonny Huggare Smeds

Peter Nieminen hoppas att skolavslutningen inte ställer till det. – Läget ser lovande ut, säger han.

Enligt chefsöverläkare Peter Nieminen finns tre av fallen i Vasa och ett i Nykarleby. Varifrån två av fallen härstammar är fortfarande oklart.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan