|

Restauranger i Kittilä och Norra Österbotten får öppna igen – för övriga områden gäller take away

Från och med fredag får restaurangerna i Kittilä och Norra Österbotten åter välkomna kunder. Zoom
Foto: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Från och med fredag får restaurangerna i Kittilä och Norra Österbotten åter välkomna kunder.

Från och med fredag får restaurangerna i Kittilä och Norra Österbotten välkomna kunder igen. De företagare som för tillfället drabbas av restaurangstängningen kan ansöka om statligt stöd i maj.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Statsrådet har i sin veckovisa genomgång konstaterat att coronaläget i såväl Kittilä som Norra Österbotten förbättrats så mycket att restaurangerna där kan få öppna igen.

De får öppna redan den 9 april.

På övriga håll där restaurangerna för tillfället är stängda för kunder sker inga ändringar. Restaurangerna får fortsättningsvis sälja hämtmat, men inte servera kunder på plats i restaurangen.

Den pågående restaurangstängningen gäller fram till den 18 april.

Annons
Stängningen gäller inte i de landskap där coronaläget är bättre, vilket betyder landskapen Södra Österbotten, Kajanaland, Mellersta Österbotten, Lappland och Norra Österbotten. Stängningen gäller inte heller på Åland.


Statligt stöd till de drabbade restaurangerna


Arbets- och näringsministeriet har förberett ett stöd för de restauranger som omfattas av stängningen. En regeringsproposition om stödet behandlas för tillfället i riksdagen.

Stödet gäller för företag med färre än 49 anställda och ansökan öppnas i maj.

Också större företag utlovas stöd, och enligt ministeriet ska ett separat förslag om stöd för de större företagen beredas så fort som möjligt.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan