|

HS-gallup: Sannfinländarna drygar ut ledningen inför valet

Statsminister Sanna Marins parti SDP kan konstatera att stödet för dem sjunker i färsk gallup. Zoom
Foto: Jussi Nukari/Lehtikuva

Statsminister Sanna Marins parti SDP kan konstatera att stödet för dem sjunker i färsk gallup.

Stödet för SDP sjunker för första gången på ett år under 20 procent i tidningen Helsingin Sanomats gallup. Sannfinländarna leder för fjärde månaden i rad, men ovisst hur stödet omsätts i röster.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Sannfinländarna drygar ut sitt försprång till SDP i tidningen Helsingin Sanomats färska gallup inför kommunalvalet i juni. I gallupen uppger 21,6 procent att de skulle rösta på Sannf om valet var nu, vilket är en ökning med 0,1-procentenheter på en månad.

Samtidigt minskar SDP:s stöd med 0,8-procentenheter till 19,7 procent. Det är första gången sedan mars i fjol som SDP ligger under 20 procent i HS gallup. Förändringen är dock klart inom felmarginalen på cirka 2,1 procent för de stora partierna.

Markku Jokisipilä, chef för centret för riksdagsforskning vid Åbo universitet, säger till HS att Sannfinländarna kan gynnas ifall de lyckas få kommunalvalet att handla om regeringens fortlevnad i stället för om kommunala frågor. Frågan är dock hur gallupstödet ska omsättas i röster i kommunerna, där partiet är klart mindre än gallupens siffror.

SDP:s minskade stöd ser Jokisipilä som resultatet av att corona- och Sanna Marin-effekten avtagit, och att oppositionen nu ökat sin kritik mot regeringens coronaåtgärder. Det havererade lagförslaget om begränsningar i rörelsefriheten personifierades i hög grad av statsminister Marin.

Annons
De övriga partiernas stöd: Samlingspartiet 16,2 procent (+0,2), Centern 11,4 (-0,4), De gröna 10,0 (+0,2), Vänsterförbundet 7,8 (+0,5), SFP 4,3 (-0,1), Kristdemokraterna 3,8 (+0,1) samt Rörelse nu 2,5 (-0,1).

I gallupen fick 2 462 personer på fastlandet frågan vilket parti de skulle rösta på om kommunalvalet var nu. Gallupen utfördes av Kantar TNS under perioden 15.3–9.4.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan