|

Arto Satonen: Fördubbla rekryteringen av utländsk arbetskraft

Samlingspartiets riksdagsledamot Arto Satonen (längst till vänster) kräver att regeringen fördubblar rekryteringen av utländsk arbetskraft. Zoom
Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Samlingspartiets riksdagsledamot Arto Satonen (längst till vänster) kräver att regeringen fördubblar rekryteringen av utländsk arbetskraft.

"Utan den arbetsrelaterade invandringen kan den arbetsföra delen av befolkningen minska med 170 000 personer."
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Samlingspartiets riksdagsledamot Arto Satonen kräver att regeringen fördubblar rekryteringen av utländsk arbetskraft till den finländska arbetsmarknaden för att trygga företagens tillväxt.

"Det är nödvändigt att se över hanteringen av arbetstillstånd och gå in för smidigare processer", säger Satonen i ett pressmeddelande.

Samlingspartiet efterlyser ett system där certifierade arbetsgivare skulle kunna rekrytera sakkunnig arbetskraft från länder utanför EU och Efta inom loppet av två veckor. Certifikatet skulle intyga att företagets arbetsvillkor är i skick och uppfyller lagens bokstav.

Trots att arbetslösheten har stigit under coronakrisen lider till exempel industrin och sjukvården av brist på kunnig arbetskraft. Den demografiska utvecklingen och en åldrande befolkning i Finland är en av orsakerna till situationen.

Annons

Utan den arbetsrelaterade invandringen skulle den arbetsföra delen av befolkningen minska med 170 000 personer före 2030, skriver Satonen.

"Regeringen måste verka för att framtidens experter, de studerande, tas med i systemet för D-visum. Det är en förutsättning för att vi ska få utländska studerande till Finland", säger Satonen.

Regeringens nuvarande lagförslag om ändring av utlänningslagen innehåller inte den här möjligheten.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Så avvecklas restriktionerna denna vår – blir lättare att ordna sammankomster

Social- och hälsovårdsministeriet går ut med ny information om coronarestriktionerna på måndag eftermiddag.
Foto: Jean Lindén/SPT

Social- och hälsovårdsministeriet går ut med ny information om coronarestriktionerna på måndag eftermiddag.

Vi direktrapporterade från Social- och hälsovårdsministeriets presskonferens.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan