|

Romersk staty fick tillbaka sitt pekfinger – hittades på Louvren i Paris

Statyn av Konstantin den store på Kapitolinska museerna i Rom har nu fått tillbaka det pekfinger som fortfarande saknas på den här bilden. Zoom
Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT

Statyn av Konstantin den store på Kapitolinska museerna i Rom har nu fått tillbaka det pekfinger som fortfarande saknas på den här bilden.

Den gigantiska bronsstatyn av den romerske kejsaren Konstantin den store har fått tillbaka sitt pekfinger.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Fingret i brons hittade 2018 på Louvren i Paris och har nu återbördats och därtill satts fast på kejsarhanden i Rom, skriver The Guardian.

Det franska museet förvärvade fingret 1863 som en del av en privat italiensk antikvitetssamling. På Louvren klassades dock fingret felaktigt som en tå. Inte förrän 2018 upptäckte en doktorand att det stora statyfragmentet var ett finger.

Den kopia som då tillverkades och skickades till Rom visade sig passa perfekt på Konstantin den stores hand. På den sitter sedan i onsdags originalet.

Lagningen har gjorts "helt perfekt" och genom att använda ett "icke förstörande" samt "osynligt system", säger Claudio Parisi Presicce, chef för Kapitolinska museerna till den italienska tidningen Il Messaggero.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Unga mår skit – och vill förmedla budskapet att det är okej att göra det

Kursansvariga Ida-Maria Rak med eleverna (övre raden) Laura Nyman, Julia Häggman, Olivia Käldström och Hanna Grankvist. På nedre raden Vieno Toivanen, Alva Norrgård, Wilma Inborr och Celina Roos.
Foto: Pär Jonasson

Kursansvariga Ida-Maria Rak med eleverna (övre raden) Laura Nyman, Julia Häggman, Olivia Käldström och Hanna Grankvist. På nedre raden Vieno Toivanen, Alva Norrgård, Wilma Inborr och Celina Roos.

"Alla mår skit" är en serie kortfilmer om problem som rör ungdomar av i dag. För idé och genomförande står elever vid Wavainstitutet som det här läsåret har gått kursen Crossover.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan