|

Romersk staty fick tillbaka sitt pekfinger – hittades på Louvren i Paris

Statyn av Konstantin den store på Kapitolinska museerna i Rom har nu fått tillbaka det pekfinger som fortfarande saknas på den här bilden. Zoom
Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT

Statyn av Konstantin den store på Kapitolinska museerna i Rom har nu fått tillbaka det pekfinger som fortfarande saknas på den här bilden.

Den gigantiska bronsstatyn av den romerske kejsaren Konstantin den store har fått tillbaka sitt pekfinger.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Fingret i brons hittade 2018 på Louvren i Paris och har nu återbördats och därtill satts fast på kejsarhanden i Rom, skriver The Guardian.

Det franska museet förvärvade fingret 1863 som en del av en privat italiensk antikvitetssamling. På Louvren klassades dock fingret felaktigt som en tå. Inte förrän 2018 upptäckte en doktorand att det stora statyfragmentet var ett finger.

Den kopia som då tillverkades och skickades till Rom visade sig passa perfekt på Konstantin den stores hand. På den sitter sedan i onsdags originalet.

Lagningen har gjorts "helt perfekt" och genom att använda ett "icke förstörande" samt "osynligt system", säger Claudio Parisi Presicce, chef för Kapitolinska museerna till den italienska tidningen Il Messaggero.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Från succé i Vasa till drömprogram på tv – Janne Grönroos: "Att Vasa tog emot mig så bra gav självförtroende-boost"

Det känns overkligt att lillkillen från Ekenäs, som inte visste vad han skulle göra efter gymnasiet, för göra talkshow på Yle, säger Janne Grönroos inför premiären.
Foto: Yle bildtjänst

Det känns overkligt att lillkillen från Ekenäs, som inte visste vad han skulle göra efter gymnasiet, för göra talkshow på Yle, säger Janne Grönroos inför premiären.

Nu blir det tv-premiär för "Succékväll med Janne Grönroos". I första programmet skenar gästerna i väg – och 70 Vasa IFK-juniorer utmanar landslagskaptenen Tim Sparv.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan