|

Nu öppnar vi kandidattestet för kommunerna i svenska Österbotten – hitta din kandidat här

Vet du vem du ska rösta på i kommunalvalet? Vårt kandidattest hjälper dig hitta den kommunalvalskandidat som tycker mest som du. Zoom
Foto: Kati Hiekkanen

Vet du vem du ska rösta på i kommunalvalet? Vårt kandidattest hjälper dig hitta den kommunalvalskandidat som tycker mest som du.

Vet du vem du ska rösta på i kommunalvalet? Vårt kandidattest hjälper dig hitta den kommunalvalskandidat som tycker mest som du.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Nästa år är det Österbottens välfärdsområde som tar över vården i landskapet Österbotten. För Karleby och Kronoby är det Soite som gäller. Det betyder att kommunerna står inför en ny situation som de närmaste åren säkert kräver en hel del diskussioner i de folkvalda fullmäktigena. Vården står nämligen för cirka hälften av kommunernas budget. 

Kommunfusioner har diskuterats i de svenskösterbottniska kommunerna under många år. Går man längre tillbaka i historien har en del fusioner också gjorts. Vårdfrågan har igen drivit fram kommunfusion som ett alternativ. Är det vettigt att slå ihop kommuner? Och i så fall, vilka kommuner borde slås ihop? 

"När pengar inte finns till allt, ska man då höja skatten eller dra ner på servicen?"

 

Med hjälp av vårt kandidattestet får du veta vad österbottniska kandidaterna i kommunalvalet tycker. Du får också veta en del om hur kandidaterna vill utveckla sin kommun. När pengar inte finns till allt, ska man då höja skatten eller dra ner på servicen?Vilken service kan man i så fall avstå? Och hur viktigt är det att kommunen satsar på klimatsmarta och hållbara lösningar trots att kostnaderna kanske blir högre? 
Annons
Kandidattestet, som är gemensamt för Vasabladet, Österbottens Tidning och Syd-Österbotten, består av tio allmänna frågor och fem frågor som är kommunspecifika. 

Femton frågor kan givetvis inte ge en heltäckande bild av en kandidat, eller vad man själv vill som väljare, men frågorna är utformade på ett sätt som borde göra det enklare att strukturera upp sitt val av kandidat. 

15

frågor finns med i kandidattestet. Fem är kommunsspecifika.

 

Resultatet från kandidattestet kommer att användas i journalistiken. Under veckorna fram till valet den 13 juni kommer vi på Vasabladet, Österbottens Tidning och Sydin att titta på svaren i testet och skriva om hur kandidaterna tänker i olika frågor. Genom artiklarna får man en bredare uppfattning om vad kommande beslutsfattare vill, det vill säga vilken typ av beslut vi kan förvänta oss under nästa mandatperiod. Det kan handla om hur stor andel av kandidater  Malax som stöder utvidgning av vindkraft eller hur många kandidater i Kronoby som anser att man borde byta landskap till Mellersta Österbotten för att trygga vården. 

En hel del kandidater har redan gjort testet och fler har möjlighet eftersom testet fortsättningsvis är öppet för kandidaterna också. 

Ta en stund och fyll i vårt kandidattest. I bästa fall hittar du en kandidat som tänker precis som du när det gäller att utveckla er kommun. Och även om du inte hittar en lämplig kandidat, så får du en uppfattning om vilka frågor som är aktuella i kommunen och hur de som ska besluta om dem tänker.

Testet hittar du här.

Dystert Soiterekord: Hela 7 nya coronafall – över 100 i karantän och många exponerade platser

Coronaläget i Karleby har försämrats radikalt på bara ett dygn.
Foto: Arkiv/Jonas Brunnström

Coronaläget i Karleby har försämrats radikalt på bara ett dygn.

Soite rapporterar hela sju nya coronafall, vilket är det högsta dagliga antalet under hela pandemin. Smittkällan är okänd och det finns nu flera platser i Karleby där man kan ha exponerats för viruset.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan