|

Vattenfall investerar i kärnkraft i Estland

Senast stängda kärnkraftsreaktorn i Sverige, Ringhals 1, som bommade igen vid förra årsskiftet. Zoom
Foto: Jonas Lindstedt/TT

Senast stängda kärnkraftsreaktorn i Sverige, Ringhals 1, som bommade igen vid förra årsskiftet.

Vattenfall satsar på kärnkraft. Den statliga energijätten köper in sig i estniskt bolag som vill köra småskaliga kärnkraftverk. Det kan bli aktuellt även för Sverige.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Med 1 miljon euro köper Vattenfall in sig i det estniska utvecklingsbolaget Fermi Energia som ska ta fram planer för hur Estland med hjälp av småskaliga kärnkraftverk kan minska sina koldioxidutsläpp som är högst i Europa per enhet.

Målet är att 2035 kunna placera ut ett antal sådana kraftverk i Estland, kraftverk som i dag är under utveckling i USA, Kanada och Storbritannien. Vattenfall ska bidra med kunskap kring kostnader och konstruktion, försörjningskedja, drift, underhåll och en struktur för nybyggnad.


Varför i Estland och inte i Sverige?

– Vi ser inte det behovet just nu. Vi har just tagit två reaktorer ur drift, Ringhals 1 och 2. Här byggs mycket vindkraft. Det finns ett produktionsöverskott i Sverige, säger Torbjörn Wahlborg, chef för affärsområdet Generation på Vattenfall.

Annons

I Estland är läget ett helt annat. Kärnkraft saknas helt, olja är det som gäller.

Tekniken är intressant och Torbjörn Wahlborg ser att fler länder kommer vilja hoppa på det här i framtiden.

– Det är inte uteslutet att det kan bli så även i Sverige, säger han.


Blir det här en testmarknad för Sverige?

– Nej, jag skulle inte vilja kalla det en testmarknad, men det är intressant för oss att följa ett skarpt projekt.

För närvarande gäller det att köra vidare med de befintliga fem större kvarvarande reaktorerna i Forsmark och Ringhals, åtminstone till 2040–2045.

– Kanske ännu längre. Personligen tror jag att det kommer att behövas kärnkraft även efter 2045. Frågan är hur mycket. Kan man livstidsförlänga de vi redan har är det ju naturligtvis billigast.

När Vattenfall tog beslutet att skrota två reaktorer nyligen angavs lönsamhetsskäl. Nu säger Wahlborg att värdet på den kvarvarande produktionen är väldigt hög i dag.

Han tycker sig se en renässans för kärnkraften såväl i Europa som i övriga världen.


Men att bygga nya stora kraftverk i dagsläget är inte aktuellt för Vattenfall. Det är bland annat för dyrt. Fördelen med småskalig kärnkraft är att den bedöms bli billigare.

– De små är ekonomiskt mer attraktiva om man kan tillverka dem i serieproduktion, säger Torbjörn Wahlborg.

Det finns mängder av modeller och forskning för att ta fram modulära kärnkraftreaktorer runt om i världen. Bland annat i Sverige där energiföretaget Uniper och KTH gått samman i ett projekt för att utveckla en prototyp som ska stå vid Oskarshamns kärnkraftsanläggning.

Ihop med det heta på energimarknaden, vätgasproduktion, passar kärnkraft väldigt bra. Det går bättre att ta till vara energin , enligt Wahlborg.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan