|

Kommunalvalet avgörs i dag – vallokalerna stänger klockan 20

Nästan 1,5 miljoner finländare röstade i kommunalvalet under förhandsröstningen. Tiden för förhandsröstning var i år en vecka längre än normalt. Zoom
Foto: Mikael Piippo/SPT

Nästan 1,5 miljoner finländare röstade i kommunalvalet under förhandsröstningen. Tiden för förhandsröstning var i år en vecka längre än normalt.

Två månader efter den ursprungliga tidpunkten är kommunalvalet nu på målrakan.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Röstningen på den egentliga valdagen i kommunalvalet är i gång. Vallokalerna öppnade klockan 9 på söndagsmorgonen och stänger klockan 20 på kvällen. Rösterna räknas under kvällen.

Ungefär en tredjedel av alla röstberättigade röstade i kommunalvalet redan på förhand, enligt Justitieministeriets informations- och resultattjänst. Totalt röstade 1 475 186 personer under förhandsröstningen.

Kommunalvalet skulle ursprungligen ordnas i april. Majoriteten av riksdagspartiernas partisekreterare beslöt dock under ledning av Justitieministeriet att flytta valet till juni för att minska risken för spridning av coronaviruset.

I kommunalvalet väljs nya fullmäktige till kommunerna i Fastlandsfinland.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan

Läs ÖT digitalt i fyra månader för 49 €

Normalpris 79,60 €

Hämta erbjudande