En vecka sedan senaste coronafall inom Soite – incidensen nu lägre än i Vasa sjukvårdsdistrikt

Det har gått en hel vecka sedan det senast togs ett positivt coronatest i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt. Zoom
Foto: Arkiv/Jonas Brunnström

Det har gått en hel vecka sedan det senast togs ett positivt coronatest i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt.

Det har gått en hel vecka sedan det senast konstaterades ett coronafall i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt och incidensen är nu nere i 7,7.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

De senaste 14 dagarna har det konstaterats 6 coronafall inom Soite och incidensen har sjunkit från 37,7 till 7,7. Det här innebär att Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt som för en månad sedan kämpade med ett rejält coronautbrott och ett incidenstal på över 200 nu har ett bättre coronaläge än Vasa sjukvårdsdistrikt där incidensen på måndagen var 12.

Det togs 1023 coronatester inom Soite under förra veckan och 0,1 procent av dem var positiva. Det senaste coronafallet konstaterades tisdagen den 8 juni och har kunnat spåras till 100 procent, då det handlade om en person som redan var i karantän. Fortfarande vårdas en person på Mellersta Österbottens centralsjukhus på grund av viruset.

Sedan pandemins början har 480 fall av covid-19 konstaterats inom Soites område.

På onsdag möts den regionala covid-19-myndighetsgruppen och diskuterar om Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt kan lämna accelerationsfasen och gå ner till epidemins basnivå, vilket skulle innebära ytterligare lättade rekommendationer.

Inom Soite har nu alla över 16 år möjlighet att få vaccin, och i nuläget har 69 procent av alla över 16 år i sjukvårdsdistriktet fått sin första spruta. 21 procent har fått dos nummer två. Ser man på hela befolkningen så har 56 procent fått sin första dos coronavaccin.

 

Soites vaccinationsmätare som visar hur vaccinationerna framskrider har tidigare haft siffror också från Reisjärvi, men kommunen har nu tagits bort eftersom den inte hör under Soites organisation när det gäller vaccineringar. Det här trots att kommunen hör till Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt. 

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan

Läs ÖT digitalt i fyra månader för 49 €

Normalpris 79,60 €

Hämta erbjudande