|

Per Andersson längtar till Allsångs-scenen – "Jag har uppträtt för träd och lyktstolpar"

Komikern Per Andersson från "Allsång på Skansen" 2013. Zoom
Foto: TT

Komikern Per Andersson från "Allsång på Skansen" 2013.

Molly Sandén och Per Andersson är extra taggade på premiären av "Allsång på Skansen" efter en lång pandemi i Sverige, utan publikkontakt.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Jag har spelat för allt som finns: lyktstolpar, träd och busskurer har fått olika shower, säger komikern Per Andersson som längtat efter att stå på scen.

Han är också uppspelt över att äntligen få jobba med Sanna Nielsen som han anser har gjort jobbet som programledare med bravur. Som veteran på Skansen har Per Andersson själv många fina minnen – och några mindre fina.

– Jag hade någon ramling i en trappa där jag råkade slå sönder Cornelis Vreeswijks gitarr minns jag. Det är nog mitt värsta minne men det gick bra till slut, det löste sig, säger Per Andersson.

Årets allsångsartister på Skansen

  • Program 1, 29/6: Per Andersson, Lisa Nilsson, Molly Sandén, Pernilla Andersson, Anis Don Demina & Sami.
  • Program 2, 6/7: Sabina Ddumba, Eric Saade, Lena Jonsson trio, Uno Svenningsson.
  • Program 3, 13/7: Eva Rydberg & Ewa Roos, Takida, Loreen, Thomas Stenström.
  • Program 4, 20/7: Jelassi, Frida Öhrn, Newkid, Vikingarna, Brynolf & Ljung
  • Program 5, 27/7: Arvingarna, Eagle-eye Cherry, Cherrie, Tusse
  • Program 6, 3/8: Sandro Cavazza, Charlotte Perelli, Darin, Tove Styrke
  • Program 7, 10/8: Landgren/Tolstoy/Sand, Smith & Thell, Daniela Rathana, Benjamin Ingrosso.
  • Program 8, 17/8: Maja Francis, Chris Kläfford, Peter Jöback, Timbuktu.
  • Programledare är Sanna Nielsen.
 
Annons
Han avslöjar också att han planerar något oväntat inför veckans premiär.

– Det är ju så att vi har ett födelsedagsbarn som måste firas. Göteborg fyller 400 år så vi måste Göteborgifiera Skansen. Det känns som att man inte har förstått att den finaste staden har födelsedag.


Det kan man ju tycka men att hylla Göteborg på Skansen, är inte det som att svära i kyrkan?

– Ja men låt oss då svära i kyrkan en gång. Någonstans älskar ändå Stockholm Göteborg och vice versa. Utan varandra hade rivaliteten inte funnits och då hade det inte varit något kul. Vi behöver varandra mer än vi tror.

Molly Sandén ser fram emot att sprida ljus och värme när hon gästar premiäravsnittet av Allsång på Skansen.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Molly Sandén ser fram emot att sprida ljus och värme när hon gästar premiäravsnittet av Allsång på Skansen.Molly Sandén är också lycklig över att återvända till "Allsång på Skansen". I år står hon först på tur för att spela några extralåtar exklusivt för Skansenpubliken direkt efter programmet. Men hon har också en lång relation till programmet sedan Lasse Berghagens dagar och hon beskriver Allsång på Skansen som "det somrigaste vi har på tv i Sverige".

– Mormor och morfar vände alltid tv:n till altanen så att vi kunde sitta och titta på allsången från bordet efter middagen. Det var ett fint barndomsminne när hela familjen var samlad på landet under somrarna, säger Molly Sandén.


Har något särskilt framträdande från barndomen etsat sig fast i minnet?

– Jag kommer ihåg att jag såg Helén Sjöholm någon gång när jag var liten och tyckte att det var fantastiskt vackert. Jag minns att jag tänkte "där vill jag också stå en dag".

Allsången hakar på en framgångsrik period i Sandéns karriär. Hon har hyllats för albumet "Dom ska veta" som släpptes våren 2021 och blev även Oscarsnominerad för ledmotivet till filmen "Eurovision Song Contest: The story of Fire Saga" som hon framförde från Husavik på Island under en förgala till årets gala.

– Oscars var det största jag har gjort och kanske kommer att göra. Det var så otroligt ärofyllt och hela Island var engagerade. Det här är en helt annan typ av grej men fördelen med allsången är att jag får spela mina låtar och sjunga på svenska som är mitt riktiga hjärteprojekt, säger Molly Sandén.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan

Läs ÖT digitalt i fyra månader för 49 €

Normalpris 79,60 €

Hämta erbjudande