Statsrådet utfärdade en ny förordning om begränsningen av restaurangernas verksamhet på tisdagen. Den nya förordningen träder i kraft på torsdag den 1 juli.

Förordningen ändrar inte på de restaurangbegränsningar som för tillfället gäller, utan gör det bara möjligt att förlänga de rådande begränsningarna.

Restauranger som finns i områden som är på epidemins basnivå får fortsättningsvis själva fritt bestämma om sina öppet- och serveringstider. Restaurangerna får också välkomna normalt kundantal.

För restauranger som finns i områden som är i accelerationsfasen gäller strängare regler. Restaurangerna får vara öppna klockan 05–01 och servera alkohol klockan 07–00. Barer i dessa områden får välkomna hälften av det normala kundantalet inomhus. För de restaurangers del som huvudsakligen serverar mat betyder begränsningen att de får ta emot 75 procent av det normala kundantalet.


Endast landskapet Nyland befinner sig i accelerationsfasen. Tidigare förutspådde Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt att landskapet snart kan övergå till basnivån, men till följd av det höga antalet coronafall bland EM-resenärer som besökt Ryssland har man dragit tillbaka den prognosen.