|

Coronaläget försämras i Egentliga Finland – "Vid det här laget vet alla vad man bör göra"

Att situationen försämrats i Egentliga Finland syns på att smittspårningen har blivit mer komplicerad och att antalet smittkällor ökat. Zoom
Foto: Timo Jaakonaho/Lehtikuva

Att situationen försämrats i Egentliga Finland syns på att smittspårningen har blivit mer komplicerad och att antalet smittkällor ökat.

Incidensen stiger i Egentliga Finland. Området befinner sig ändå fortfarande på basnivån. De flesta smittfallen har orsakats av virusvarianten delta, tidigare känd som den indiska varianten.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Coronapandemins tre faser

  • Under spridningsfasen tilltar pandemin snabbt. Incidensen är 25–50 fall per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna. Svårigheter i kartläggning av smittor och smittspridning.
  • Epidemin växer även under accelerationsfasen. Incidensen blir aldrig högre än 25 fall per 100 000 invandare. Massexponeringar förekommer. Största delen av smittkällorna kan identifieras effektivt och hälsovård kan garanteras utan särskilda arrangemang.
  • På basnivån växer pandemin inte. Incidensen är låg. Smittkedjor hålls under kontroll och exponerade personer kan kartläggas utan fördröjning.
 

Coronaläget har försämrats i Egentliga Finland. Den färskaste incidenssiffran i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt är 26,4. I början av förra veckan var siffran 17,7. Andelen positiva coronatestresultat har ökat från 0,8 procent till drygt 2 procent.

Chefsöverläkare Mikko Pietilä vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt är oroad över att läget har förvärrats.

– Pandemiläget har blivit sämre snabbt. Under veckoslutet och i början av nästa vecka kommer vi att följa hur läget utvecklas i Egentliga Finland. Vi vet ännu inte om smittfallen kommer att fortsätta öka men läget är allvarligt, säger Pietilä.
Annons
Att situationen försämrats i Egentliga Finland syns på att smittspårningen har blivit mer komplicerad och att antalet smittkällor ökat.

– Använd munskydd, undvik onödiga resor och onödig närkontakt. Vid det här laget vet alla vad man kan och bör göra, säger Pietilä.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan

Läs ÖT digitalt i fyra månader för 49 €

Normalpris 79,60 €

Hämta erbjudande