Annamari Jukkola är vald till Karleby Juniorhandelskammares kandidat i Vuoden Nuori Menestyjä (Årets unga framgångar) – JCI TOYP 2021- tävlingen. Annamari Jukkola deltar i kategorin Etik och miljöledarskap. Publiken kan rösta fram den bästa vinnaren till och med den första augusti.

Juniorhandelskammaren motiverar valet av Annamari för hon varit en pionjär inom hanteringen av mer ansvarsfull matproduktion. Hon har en magisterexamen i livsmedelsvetenskap och är doktorand inom teknik. Juniorhandelskammaren lyfter fram att Jukkola visat modell hur kunskap och högre utbildning kan utnyttjas på ett mycket praktiskt sätt och att man därigenom också kan ge tillbaka till samhället.

Bristen på läckra inhemska växtbaserade produkter fick Annamari och hennes syster att starta Mö Foods-mejeriet som satsat på havre i stället för mjölk som råvara. I dag är Annamari vd och produktutvecklare för Mö Foods i Lochteå vars mål är att främja en hållbar matkultur i Finland och att vara en pionjär inom växtbaserad mejeriverksamhet.

Juniorhandelskammaren skriver i ett pressmeddelande att företagets verksamhet bygger på en ansvarsfull värdegrund, vilket återspeglas i den ständigt växande populariteten och byggandet av konsumentgemenskap kring miljövänlig mat. Från början har avsikten för företaget varit att de ska kompensera för sina egna utsläpp. 

Årets unga framgångar – JCI TOYP är en av de tre nationella tävlingarna inom Finlands ungdomskammare. Tävlingens vinnare fortsätter som Finlands representanter i den internationella tävlingen JCI TOYP (Ten Outstanding Young Persons).