Anders Chydenius-stiftelsens firar 20-årsjubileum och lördagens seminarium är en del av det. Det är möjligt att delta virtuellt i det tvåspråkiga och simultantolkade seminariet – både från Finland och Sverige.

– Karlebys Chydenius-seminarium äger rum i ett Finland som lever i kommunalvalets efterdyningar och är samtidigt ordförandelandet för Nordiska ministerrådet. Temat för Anders Chydenius-stiftelsens jubileum är demokrati och delaktighet. Demokratinätverk 21 är ett samarbetsprojekt mellan Finland, Sverige och Åland. Därför utlovas ett nordiskt seminarium som diskuterar inkluderande städer som en nyckel till inkluderande tillväxt, speciellt i Kvarkenområdet, berättar Anders Chydenius-stiftelsens ombud Juha Mustonen i ett pressmeddelande.

Erkki Liikanen, tidigare chefdirektör på Finlands bank är gäst på Chydenius -seminariet.

Finländska samhälleliga debattörer är bland annat EU-kommissionär Jutta Urpilainen, ordförande för riksdagens framtidsutskott Joakim Strand samt tidigare chefdirektör för Finlands Bank Erkki Liikanen och ordförande för Karlebys stadsfullmäktige Tiina Isotalus.

Arkivbild:  EU-kommissionär Jutta Urpilainen.


Arkivbild: Karlebys stadsfullmäktige Tiina Isotalus.


Svenska samhällsdebattörer är bland annat tidigare utrikesminister Margot Wallström, ordförande för Sveriges riksdags konstitutionsutskott Karin Enström och medlem av europeiska regionkommittén Åsa Ågren Wikström. Vasa universitets styrelseordförande Johnny Åkerholm, universitetsdirektör för Umeå universitet Hans Wiklund, forskardoktor vid Vasa universitet Hanna-Kaisa Pernaa och projektforskare vid Åbo Akademi Kenneth Nordberg bidrar med akademisk sakkunskap till diskussionen.

Arkivbild: Kenneth Nordberg projektforskare vid Åbo Akademi.

Minister för nordiskt samarbete och jämställdhet Thomas Blomqvist ger en skriftlig hälsning som bakgrundsmaterial till seminariet. Även Finlands och Sveriges kommunförbund, Rädda barnen-förbundet på Åland samt de österbottniska landskapsdirektörerna inkommer med skriftliga hälsningar.

Arkivbild: Anders Chydenius-stiftelsens styrelseordförande Björn Vikström.

Seminariet öppnas av stadsdirektör Stina Mattila och Anders Chydenius-stiftelsens styrelseordförande Björn Vikström och avslutas av direktören för Karleby universitetscenter Chydenius Marko Aittola.

Huvudarrangörer för seminariet är Karleby stad, Karleby universitetscenter Chydenius och Anders Chydenius-stiftelsen.

Seminariet är avgiftsfritt och öppet för alla, men i år är deltagarantalet begränsat och därför krävs en förhandsanmälan.