Fyra nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Vasa centralsjukhus fungerar i höjd beredskap med anledning av coronapandemin. Zoom
Foto: Mikael Nybacka

Vasa centralsjukhus fungerar i höjd beredskap med anledning av coronapandemin.

Nästan 500 personer testade sig för coronaviruset i går. Den här veckan ordnas både drop in-testning och -vaccinering på olika håll i Österbotten.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Totalt fyra nya fall har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Det meddelar distriktet på sin webbplats klockan 11 på tisdagen. Det totala antalet smittade sedan pandemins början är nu 2670.

Incidenstalet, som anger antalet smittfall per 100 000 invånare de senaste två veckorna, är i dag 58. I går måndag var incidensen 59 och i söndags 58.

Under måndagen var det 496 personer som testade sig för coronaviruset.


Coronagruppen möts i dag

Annons

Österbottens coronasamordningsgrupp håller i dag sitt veckomöte. När gruppen förra tisdagen konstaterade att Vasa sjukvårdsdistrikt nu åter befinner sig i epidemins accelerationsfas gick man inte direkt ut med några nya rekommendationer.

– Vi måste noggrant granska läget och se om det finns något vi kan göra för att lugna ner det. Viktigaste är ändå att vi fortsätter med vaccineringen och att alla vaccinerar sig när turen kommer till dem, sade sjukvårdsdirektör Marina Kinnunen som leder coronagruppen till VBL/ÖT i söndags angående dagens möte.


 

45 procent har fått två vaccindoser

Enligt uppgifter från Vasa centralsjukhus är det nu cirka 114 000 personer – 76 procent av invånarna över 12 år – i Vasa sjukvårdsdistrikt som fått den första dosen av coronavaccinet. Drygt 66 000 personer – 45 procent – har även fått den andra dosen.

Sjukvårdsdistriktet meddelade i går att 
de som får sin första spruta från och med den här veckan endast behöver vänta åtta veckor på att få den andra dosen, den så kallade boosterdosen. Intervallet har tidigare varit tolv veckor, men man vill nu förbättra vaccinationstäckningen så fort som möjligt.

För den som redan fått sin första spruta och har en tid inbokad för den andra så är det den ursprungliga tidtabellen som gäller, det vill säga med tolv veckor emellan. Man kan alltså inte boka om sin andra dos.


Drop in-vaccinering på flera orter

Under den här veckan ordnas coronavaccinering utan tidsbokning på flera håll i distriktet, bland annat i Jakobstadsregionen där det nu är premiär för drop in-vaccinering för dem som ännu inte fått sin första vaccindos.

Först ut är Esse, där man i dag kan vaccinera sig på välfärdsstationen klockan 17 –19. I morgon den 11 augusti är det dags för både Nykarleby och Larsmo. I Nykarleby tar man emot på välfärdsstationen lockan 14 –17, och i Larsmo på välfärdsstationen klockan 17–19. Tillfället i Larsmo ordnas i samband med trivselkvällen på Larsmo torg.

I Vasa forsätter man med drop in-vaccinering för fjärde veckan i rad. Veckans tillfälle hålls på torsdag den 12 augusti klockan 8–15.30. Platsen är som vanligt Kyrkoesplanadens hälsostation.


Coronatestning på Vasa torg i morgon

Med anledning av att coronafallen ökat den senaste tiden ordnar Vasa sjukvårdsdistrikt också coronatestning med låg tröskel i Vasa under de kommande veckorna.

Det första tillfället hålls i morgon, onsdag. Då är personal från centralsjukhuset på plats på torget med sin ambulans mellan klockan 15 och 18.

Alla som är intresserade av att testa sig för coronaviruset är välkomna, testet är gratis och kräver ingen remiss. Man kan också testa sig trots att man inte har symptom.

Här håller sjukvårdsdistriktet coronatestning med låg tröskel

  • Onsdag den 11 augusti kl. 15–18, Vasa torg.
  • Tisdag den 24 augusti kl. 15–18, parkeringsplatsen vid Vasa universitet.
  • Onsdag den 25 augusti kl. 15–18, parkeringsplatsen vid Vasa universitet.
  • Fredag den 27 augusti kl. 15–18, Vasa torg.
  • Tisdag den 31 augusti kl. 15–18, parkeringsplatsen vid Vasa universitet.
  • Onsdag den 1 september kl. 15–18, parkeringsplatsen vid Vasa universitet.
  • Fredag den 3 september kl. 15–18, Vasa torg.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan