9 nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Vasa centralsjukhus fungerar i höjd beredskap med anledning av coronapandemin. Zoom
Foto: Mikael Nybacka

Vasa centralsjukhus fungerar i höjd beredskap med anledning av coronapandemin.

Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Nio nya fall av coronasmitta har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Det meddelar distriktet på sin webbplats klockan 11 på onsdagen. Det totala antalet smittade sedan pandemins början är nu 2679.

Incidenstalet, som anger antalet smittade per 100 000 invånare de senaste två veckorna, är i dag 57. I går var incidensen 58.

Under tisdagen var det 366 personer som testade sig för coronaviruset.

Hittills den här veckan är man nu uppe i 21 nya fall Vasa sjukvårdsdistrikt. Utöver dagens nio rapporterade man om fyra i går och om åtta i måndags. 

Annons

Hög risk för smittspridning

Under förra veckan hade distriktet sammanlagt 50 fall. Merparten av dessa finns i Vasa och Jakobstad och hör till de yngre åldersgrupperna. I 91 procent av fallen har man kunnat spåra varifrån smittan kommit.

Sammanlagt 236 personer sattes i karantän förra veckan, enligt uppgifter från Österbottens coronasamordningsgrupp.

Gruppen konstaterade på sitt möte i går att risken för smittspridning nu är hög efter stora evenemang som Vasa festival där man nu vet att massexponering har skett. Alla som besökte festivalen uppmanas gå och testa sig vid minsta symptom eller vid minsta misstanke om smitta.

Läs också: Flera coronasmittade besökte Vasa festival – "Testa dig omedelbart om du får symptom"

Coronagruppen gav på mötet en rekommendation om distansarbete som i nuläget gäller till den 31 augusti. Även rekommendationen om användning av munskydd är i kraft till den 31 augusti. Gruppen gav inga nya rekommendationer gällande privata tillställningar men betonar vikten av att man följer de hälsosäkerhetsanvisningar som givits.


Nya direktiv för offentliga tillställningar

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland kom i sin tur med nya begränsningar gällande offentliga sammankomster i Vasa sjukvårdsdistrikt.

Enligt dem kan offentliga tillställningar och allmänna sammankomster ordnas utan ytterligare begränsningar om deltagarantalet inomhus är högst 10 personer och högst 50 personer utomhus i avgränsade områden. Man får också ordna större tillställningar med fler deltagare, men då måste säkerheten kunna tryggas enligt Undervisnings- och kulturministeriets och Institutet för hälsa och välfärds anvisningar.

Läs mera här: Nya begränsningar för offentliga tillställningar: Max 50 får samlas utomhus utan andra begränsningar Begränsningarna börjar gälla i morgon, torsdag, och är i kraft fram till den 8 september.


Händer i dag: Coronatestning på Vasa torg

Med anledning av att coronafallen ökat de senaste veckorna ordnar Vasa sjukvårdsdistrikt också coronatestning med låg tröskel i Vasa under augusti och september.

Det första tillfället hålls i dag, onsdag. Personal från centralsjukhuset är på plats på torget med sin ambulans mellan klockan 15 och 18.

Alla som är intresserade av att testa sig för coronaviruset är välkomna, testet är gratis och kräver ingen remiss. Man kan också testa sig fastän man inte har symptom.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan