Den som får sin första dos av coronavaccinet den här veckan och framöver behöver bara vänta åtta veckor på att få den andra dosen, den så kallade boosterdosen. Det meddelar Vasa sjukvårdsdistrikt på måndagen. Hittills har intervallet mellan de båda doserna varit tolv veckor.

För den som som redan fått den första dosen och har en tid bokad för boosterdosen är det den ursprungliga tidtabellen som gäller, det vill säga med tolv veckor emellan doserna. Detta eftersom "det skulle skapa förvirring om man bokade om allas tider", skriver sjukvårdsdistriktet i ett pressmeddelande.


Orsaken till att den andra dosen tidigareläggs från och med nu är att man vill få en bättre vaccinationstäckning bland befolkningen så fort som möjligt.

"Vaccinet ger individen ett skydd mot den allvarliga formen av sjukdomen och förebygger att viruset sprids i samhället. Vaccinet får en bra effekt även om boostervaccinet ges redan efter åtta veckor", säger sjukvårdsdistriktets chefsöverläkare Peter Nieminen i pressmeddelandet.

"Den som fått sin första vaccindos kan i lugn och ro vänta på den andra dosen. Däremot kan personer som hör till någon riskgrupp samt social- och hälsovårdsanställda som fått bara en dos få sin boosterdos redan efter åtta veckor".


Kommunerna i sjukvårdsdistriktet förbereder sig nu på att nästa vecka börja vaccinera åldersgruppen 12–15 år då skolorna börjat. Vaccineringen organiseras i samarbete med skolhälsovården.

"Det finns gott om vaccin och det räcker till alla som vill vaccinera sig. Jag vill ännu uppmuntra alla att vaccinera sig för att skydda sig själva och andra mot den allvarliga sjukdomsformen", säger Peter Nieminen.