Relativt slutet från stora hav och omringat av landområden ligger Östersjön. Det trånga sundet genom Öresund samt Stora och Lilla Bält är Östersjöns enda sköra nerv till världshaven. Havsområdet är grunt, vattenmassan blandas ofta från botten till ytan och det tar drygt fyra år för allt vatten i Bottniska viken att bytas ut. Det tar mer än 30 år för allt vatten i Östersjön att bytas ut. 

– Östersjön är ett slutet system som inte innehåller några stora vattenmängder. Det i kombination med att vara grunt och vara hem för miljontals människor gör havsområdet svårt att skydda. På en del ställen är Östersjöns tillstånd bra, på andra platser mycket dåligt, sa Marjukka Porvari på John Nurminen stiftelsen i den första artikeln om Östersjön.

Klicka på kartan för att se en större bild.



Speciellt kväve och fosfor övergöder Östersjön, eftersom i naturligt tillstånd råder det brist av dem. När stora mängder av dessa ämnen rinner ut från land börjar algerna växa explosivt. Tillförseln av näringsämnena kväve och fosfor från land är det i särklass största hotet mot Östersjöns havsmiljö. 

– Det enda sättet att minska fosformängden är att fortsätta med åtgärder som minskar belastningen får land. Man uppskattar att de förändringar man gör i dag har effekt om 20–40 år, sa Conny Sjöqvist, forskardoktor i miljö- och marinbiologi på Åbo Akademi. 

Under ytan i Östersjön finns en mångfald av växter och djur, som tillsammans utgör byggstenarna i havets marina ekosystem.


Fiske innebär att en stor mängd fosfor och kväve avlägsnas från Östersjön, vilket är goda nyheter för vattenkvaliteten. Ett av Östersjöns främsta problem är att havet är övergött. Ett aktivt fiske hjälper till med avlägsna näringsämnen från innanhavet. Fiskodlingens miljöpåverkan kunde enligt Jonas Harald på fiske-leaderrådgivare vid Aktion Österbotten fixas med hjälp av en mer nyanserad lagstiftning.

Östersjön behöver din hjälp. Med enkla och konkreta åtgärder är det fullt möjligt att bidra till renare hav. Marthaförbundets Roosa Mikkola ger några tips på vägen i den här artikeln. 

På Husö biologiska station på Åland har man sedan 1959 regelbundet följt Östersjöns tillstånd genom olika forskningsprojekt. Stationen är Åbo Akademis forskningsstation belägen på Bergö i Finströms kommun på Åland. Tony Cederberg från Jakobstad är stationens amanuens. Under juni–juli 2021 har två marina värmeböljor registrerats utanför Husö biologiska station på Åland. 

– Vi ser att värmeböljorna blir vanligare, mer extrema och längre. Det är helt i linje med de klimatförändringsmodeller som har gjorts. Varmare vatten innebär konkurrensfördelar för värmetåliga arter, säger Cederberg. 

 

Hur påverkar klimatförändringen Östersjön? Econnect är ett Östersjöprojekt som tar reda på hur klimatförändringen kan komma att påverka centrala Bottniska viken om 100 år. Med hjälp av olika modeller och scenarier kan man förutspå hur undervattensmiljön kan se ut och framtida utbredning av flera viktiga arter baserat på möjliga förändringar i klimatet.

En del arter kan försvinna om livsmiljön genomgår stora förändringar.

– Materialet vi producerar ska kunna användas av både samhällsplanerare och experter inom området, men även som informationsunderlag till allmänheten, säger Emma Anderssén på Forststyrelsen och koordinator för Econnect.

Klicka här för att läsa samtliga artiklar om Östersjön.