11 nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Vasa centralsjukhus fungerar i höjd beredskap med anledning av coronapandemin. Zoom
Foto: Mikael Nybacka

Vasa centralsjukhus fungerar i höjd beredskap med anledning av coronapandemin.

Incidenstalet har stigit ytterligare i Vasa sjukvårdsdistrikt – som sedan i går åter befinner sig på coronaepidemins högsta och allvarligaste nivå.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Totalt elva nya fall av coronasmitta har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Det meddelar distriktet på sin webbplats klockan 11 på tisdagen. Det totala antalet smittade sedan pandemins början är nu 2885. I går rapporterade man om 27 fall.

Incidenstalet, som anger antalet nya smittfall per 100 000 invånare de senaste två veckorna, har i dag stigit till 126. I går var incidensen 122.

677 personer testade sig för coronaviruset under måndagen.

Enligt gårdagens uppgifter från infektionsöverläkare Juha Salonen vid Vasa centralsjukhus är det ingen i distriktet som behöver sjukhusvård på grund av covid-19.

Annons

 

Tillbaka i spridningsfasen

Coronaläget i Vasa sjukvårdsdistrikt har klart försämrats under de senaste veckorna, och vid ett extrainkallat möte i går beslöt Österbottens coronasamordningsgrupp därför att distriktet nu igen befinner sig på epidemins högsta och allvarligaste nivå, i den så kallade spridningsfasen.

Den senaste veckan konstaterades 124 nya coronafall i Österbotten, vilket är fem gånger fler än för en månad sedan. Ungefär hälften av fallen har konstaterats i Vasa, men smittan finns i nästan alla kommuner i distriktet. Flera massexponeringar har skett i bland annat daghem, grundskolor, på sportsliga fritidsaktiviteter och på privata tillställningar.

"Typiskt för dem som insjuknat är att det handlar om barn och unga som antingen är ovaccinerade eller som bara fått en vaccindos", skriver coronasamordninsgruppen i ett pressmeddelande.

Läs också: Okända smittkällor och stor press på smittspårningen – därför övergår Österbotten till spridningsfasen

Gruppen förlängde rekommendationerna om användning av munskydd och om distansarbete fram till den sista september. Man påminner också om att den som har redan minsta lilla symptom ska stanna hemma från daghemmet, skolan, jobbet eller fritidsaktiviteten. Privata tillställningar bör också ordnas i så liten skala som möjligt och så att säkerhetsåtgärderna beaktas.

Omkring 70 procent av invånarna över 12 år i Vasa sjukvårdsdistrikt har nu fått den första dosen av coronavaccinet. Drygt 45 procent har fått båda doserna. Coronasamordningsgruppen uppmuntrar alla att gå och vaccinera sig.

"Nu ser det ut som om viruset sprids speciellt bland ovaccinerade och de som bara fått en vaccindos. Ett omfattande vaccinationsskydd bland befolkningen är ett viktigt sätt att förbättra läget", skriver gruppen.


Händer i dag: Coronatestning med låg tröskel i Vasa


Den här veckan ordnar Vasa sjukvårdsdistrikt flera tillfällen då man med låg tröskel kan gå och coronatesta sig. I dag och i morgon är centralsjukhusets personal på plats med sin ambulans på parkeringen vid Vasa universitet mellan klockan 15 och 18.

På fredag är man på Vasa torg mellan klockan 15 och 18.

Att testa sig är gratis och man behöver ingen remiss. Även den som är symptomfri eller har en annan hemort än Vasa får komma och testa sig.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan