Precis som i går rapporterar Vasa sjukvårdsdistrikt även i dag, fredag, om 22 nya konstaterade coronafall. 

Incidenstalet, som anger antalet nya smittfall per 100 000 invånare de senaste två veckorna, är nu 155– vilket betyder att det igen stigit något. I går var incidensen 153 och för en vecka sedan på fredagen var den 134.

Under torsdagen var det 569 personer som testade sig för coronaviruset. 

 
Hittills den här veckan är man nu uppe i 89 fall i Vasa sjukvårdsdistrikt. Utöver dagens 22 rapporterade man alltså om 22 nya fall i går, 20 i onsdags, 24 i tisdags och ett i måndags.

Det totala antalet smittade sedan pandemins början uppgår nu till 3072 personer.

Infektionsöverläkare Juha Salonen uppgav på torsdagen att man då hade tre coronapatienter på Vasa centralsjukhus. Två av dessa fick intensivvård.

Läs också: Nu behöver två personer intensivvård – "Det här är risken med många nya fall bland ovaccinerade"


Kring hälften av österbottningarna fullt vaccinerade

Enligt de senaste uppgifterna från Institutet för hälsa och välfärd är det nu 71,0 procent av befolkningen i Vasa sjukvårdsdistrikt som fått den första dosen av coronavaccinet. 48,8 procent har fått två doser.

Om man endast räknar befolkningen över 12 år är det 81,8 procent som fått första dosen och 56,3 procent som fått båda doserna.

På Institutet för hälsa och välfärds webbplats kan man följa med hur vaccineringen framskrider i de olika kommunerna i sjukvårdsdistriktet.


Händer i dag: Coronatestning på Vasa torg

Även i dag kan man gå och ta ett coronatest med låg tröskel i Vasa. Provtagningspersonalen är på plats med sin ambulans på torget mellan klockan 15 och 18.

Att gå och testa sig är gratis och kräver ingen remiss. Alla intresserade testas, även den som är symptomfri eller har en annan hemort än Vasa.