Soite rapporterar sju nya coronafall på onsdagen. Det är det högsta dagliga antalet sedan den 27 augusti, då tio fall konstaterades.

Listan med exponerade platser har kompletterats med följande platser:
6.9 Nordlabs väntrum, Mellersta Österbottens centralsjukhus i Karleby, kl. 12-13
5.9 K-Citymarket i Karleby, kl. 12-12.30
5.9 Prisma i Karleby, kl. 11-12
4.9 K-Citymarket i Karleby, kl. 16-17

 

Den regionala covid-19-myndighetsgruppen för Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt hade möte på onsdagen och konstaterade att coronaläget inte lugnat ner sig på Soites område. Tvärtom ser det nu i början av denna vecka ut som att läget håller på att försämras. 

Under veckans tre första dagar har nio coronafall konstaterats och andelen positiva provsvar håller på att öka. De flesta som smittas är ovaccinerade eller har nyligen fått sin första spruta. 48 procent av de smittade är i åldern 20-29 år och 26 procent i åldern 10-19-år. Förra veckan sattes 98 personer i karantän på Soites område.

Myndighetsgruppen slog fast att distriktet blir kvar i accelerationsfasen och uppmanar speciellt ovaccinerade att coronatesta sig med mycket låg tröskel. Gruppen påminner också om att den som testat sig måste vara i hemkarantän tills svaret kommer, för att inte exponera andra till exempel på arbetsplatsen.

Inom Soite testas också dubbelvaccinerade ifall symptomen är kraftiga, personen tydligt exponerats för viruset eller jobbar i vårdbranschen.

Nyckeltal den 8 september

  • De senaste 14 dygnen har det konstaterats 38 coronafall i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt.
  • Incidensen, alltså antal fall per 100 000 invånare, är 49.
  • Förra veckans togs cirka 2500 coronatest och 0,75 procent av dem var positiva.
  • I nuläget kan 85 procent av smittkedjorna spåras.
  • Ingen patient vårdas på Mellersta Österbottens centralsjukhus på grund av covid-19.