|

LYSSNA: 500 euro per år rakt ner i soporna – så kan du minska matsvinn

När man ser till hela livsmedelskedjan uppgår mängden matsvinn i Finland till cirka 360 miljoner kilo per år. Hushållen är den största enskilda avfallskällan. Zoom
Foto: Arkiv/Ebba Håkans

När man ser till hela livsmedelskedjan uppgår mängden matsvinn i Finland till cirka 360 miljoner kilo per år. Hushållen är den största enskilda avfallskällan.

Varför hamnar mat i soppåsen istället för på faten? Konkreta tips för hur du minskar matsvinnet får du i Bakom rubrikerna, som gästas av VBL-journalisterna Heidi Eriksson och Heidi Kojonen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Finländska familjer slänger mat för 500 euro per år. Privathushåll står för 33 procent av matsvinnet och slänger varje år över 100 miljoner kilo mat. 

Den här veckan är det spillveckan. Kampanjen vill uppmärksamma det matsvinn som uppstår i hela livsmedelskedjan, ändå från produktion till konsumtion.

I dagens poddavsnitt diskuterar VBL-journalisterna Heidi Eriksson och Heidi Kojonen varför vi slänger mat, och delar med sig av konkreta tips på hur man kan minska på matsvinnet.

En del resultat från Vasabladets, Österbottens tidning och Sydins enkät om just matsvinn presenteras också. Vilket livsmedel är det som med störst sannolikhet hamnar i soptunnan? 

Annons
Ett pinfärskt avsnitt av Bakom rubrikerna hittar du HSS Medias lyssnasajt, Spotify och Apple podcasts.

 

Listen on Apple Podcasts
 

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan