Coronaläget försämrades i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt förra veckan. Som Soite tidigare meddelat är det nu äldre personer som smittas av viruset och det handlar främst om ovaccinerade eller personer som bara fått en vaccindos. Smittan sprids framför allt i familjerna och på arbetsplatser.

Den regionala covid-19-myndighetsgruppen hade möte på onsdagen och beslöt att distriktet blir kvar i accelerationsfasen. Alla rekommendationer som gällt hittills är fortfarande i kraft. Bland annat gäller en stark rekommendation om användning av munskydd för alla över 12 år och rekommendation om distansjobb (till den 30 september), förutom de välbekanta hygienrekommendationerna. Alla rekommendationer kan ses på Soites coronawebbplats.

Soite kommer att följa de uppdaterade instruktionerna om coronatestning som social- och hälsovårdsministeriet presenterade på tisdagen. Det innebär att framöver testas främst de som exponerats för viruset, ovaccinerade med symptom och vaccinerade som har stor risk att få en allvarlig sjukdom.
 
Dubbelvaccinerade med lindriga symptom behöver inte längre söka sig till coronatest, men testas om symptomen är allvarliga, personen jobbar inom vårdbranschen eller tydligt har exponerats för viruset.

 

Barn med lindrig snuva behöver inte heller testats. Test för barn under 12 år rekommenderas bara om de har symptom och har exponerats för coronaviruset, eller om det i hushållet finns personer över 16 år som inte är dubbelvaccinerade. 

Trots de uppdaterade rekommendationerna har man alltid rätt att få ett coronatest om man har symptom som tyder på smitta.

Myndighetsgruppen vill påpeka att ovaccinerade ska söka sig till coronatest med mycket låg tröskel, precis som hittills. Man vill också påminna om att den som gjort ett coronatest ska vänta på svaret i hemkarantän.