|

Grundlagsutskottet ber social- och hälsovårdsutskottet utreda – behövs alls smittskyddslagens paragraf 58 d längre?

Kravet på ett två meters avstånd som fastställs i smittskyddslagens paragraf 58 d har skapat problem speciellt för kultur- och evenemangsbranschen. Zoom
Foto: Sofia Westerholm/SPT

Kravet på ett två meters avstånd som fastställs i smittskyddslagens paragraf 58 d har skapat problem speciellt för kultur- och evenemangsbranschen.

Regeringen vill skriva om paragraf 58 d i smittskyddslagen i syfte att stryka den så kallade tvåmetersregeln. I riksdagen talar dock allt fler röster för att slopa paragrafen helt.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Grundlagsutskottet ger grönt ljus för regeringens planer att ändra paragraf 58 d i lagen om smittsamma sjukdomar. Samtidigt vill utskottet se en utredning om paragrafen alls längre behövs.

Regeringen har föreslagit en lagändring så att exakta siffror inte längre skulle nämnas i paragrafens definition av närkontakt och incidenstal. Det skulle innebära att det så kallade tvåmeterskravet som ställt till det speciellt för kultur- och evenemangsbranschen försvinner.

Förslaget behandlas för tillfället av riksdagens social- och hälsovårdsutskott. På riksdagens begäran bad social- och hälsovårdsutskottet om ett utlåtande av grundlagsutskottet innan man komner med sitt betänkande.

Grundlagsutskottet anser inte att paragrafen strider mot grundlagen, men är ändå tveksamt till paragrafens nödvändighet. Eftersom den inte strider mot grundlagen kan utskottet inte direkt föreslå att paragrafen slopas.

Annons

Därför gav grundlagsutskottet social- och hälsovårdsutskottet i uppgift att utreda om de i sitt betänkande borde föreslå att paragrafen stryks helt.

Också riksdagens kulturutskott kom med ett utlåtande i frågan förra veckan. Utskottet föreslog också då att social- och hälsovårdsutskottet överväger möjligheten att häva hela paragrafen.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan