De flesta smittade är unga och ovaccinerade – "Undvik samlingar"

De flesta som smittats under de senaste två veckorna är unga personer. Zoom
Foto: Frida Pått

De flesta som smittats under de senaste två veckorna är unga personer.

Soite uppger att coronaläget fortfarande är svårt. Coronagruppen ber allmänheten undvika större samlingar och berättar om fyra nya exponeringsplatser.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Soites coronaberedskapsgrupp som träffats på onsdagen meddelar att Mellersta Österbottens vårddistrikt stannar i accelerationsfasen tills vidare och att rekommendationerna består. En lista över de gällande rekommendationerna finns på Soites webbplats.

De flesta som smittats under de senaste två veckorna är unga personer. Flest finns inom åldersspannet 10-19-åringar som representerar 42 procent av de nyligen smittade, följt av 20-29-åringar som utgör 21 procent av de nyligen smittade. Största delen har smittats av familjemedlemmar.

Tidigare har arbetsplatsen var andra på listan över platser där man smittats. Men nu är det samlingar på fritiden där den näst största smittspridningen skett. Därför går Soite nu ut med en uppmaning om att undvika större samlingar.

"Myndighetsgruppen rekommenderar att man undviker samlingar och umgänge speciellt i de yngre åldersgrupperna där vaccinationstätheten ännu inte nått önskad nivå" skriver coronaberedskapsgruppen i ett pressmeddelande.

Annons

Soite poängterar också vikten av att vaccinera sig. För tillfället får personer med kraftigt nedsatt immunförsvar redan sin tredje vaccindos och Soites personal kommer att börja få tredje sprutan i slutet av veckan.

Listan över coronaexponeringar har uppdaterats med följande platser:
  • Mån 20.9 kl. 12.00-12.30 matsalen vid Centria i Karleby (Bondegatan 2).
  • Mån 20.9 kl. 7.35-7.55 Pohjolan Matkas bussresa mellan Kelviå - Stamkarleby (Matkahuolto)
  • Mån 20.9 kl. 11.30-12.45 stadsbiblioteket, Karleby
  • Mån 20.9 kl. 15.00-15.30 Pohjolan Matkas bussresa mellan Stamkarleby (Matkahuolto) - Kelviå

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan