LYSSNA: Nu måste negativa trenden vända – "Unga i stort behov av stöd"

Alina Östergård, till vänster, leder Vasa ungdomsfullmäktige och Alexandra Wegelius Finlands svenska skolungdomsförbund. De deltar i det nyaste avsnittet av nyhetspodden Bakom rubrikerna och diskuterar ungas välmående. Zoom
Foto: Bildkollage

Alina Östergård, till vänster, leder Vasa ungdomsfullmäktige och Alexandra Wegelius Finlands svenska skolungdomsförbund. De deltar i det nyaste avsnittet av nyhetspodden Bakom rubrikerna och diskuterar ungas välmående.

Coronapandemin har varit utmanade för många och i synnerhet angående ungas välbefinnande är utvecklingen oroväckande. Ungdomsaktiva Alexandra Wegelius och Alina Östergård deltar i nyhetspodden.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

"Alla ska få må bra" är ett direktsänt webbinarium som sänds på Vasabladets, Österbottens tidning och Sydins nyhetssajter i morgon kväll. Ett och ett halvt år av distansstudier, färre sociala kontakter och inställda evenemang har inverkat negativt på ungas välbefinnande, det visar fler undersökningar som gjorts den senaste tiden. 

Men hur vänder den negativa trenden och vilket ansvar har samhället och skolorna? Alexandra Wegelius, ordförande för Finlands svenska skolungdomsförbund och Alina Östergård som leder ungdomsfullmäktige i Vasa säger att situationen är oroväckande och att det är bråttom med åtgärder.

Coronapandemins följder blottar bristen på skolkuratorer och de veckolånga köerna för att få hjälp. Vem ska se och höra ungas upplevelser och berättelser om en krävande tid? Wegelius och Östergård är två av deltagarna i ungdomspanelen som medverkar i seminariet "Alla ska få må bra".

Ett nytt avsnitt av Bakom rubrikerna hittar du på HSS Medias lyssnasajtSpotify och Apple podcasts.

Annons

Seminariet Alla ska få må bra

  • Ordnas på Wasa teater onsdagen den 29 september klockan 18.
  • Under seminariet diskuteras hur man kan skapa en plattform för att hantera känslor, se och bekräfta ungdomar.
  • Panelen består av ungdomarna Frank Björkbacka, Alexandra Wegelius och Alina Östergård. I paneln sitter också kocken Micke Björklund, forskaren och docenten Rasmus Isomaa, psykologen Anna-Maria Hjerpe, skolcoach Lena Granback, doktor Patrik Söderberg och rektor Lena Sjöholm-Fahllund.
  • Seminariet riktar sig till ungdomar, föräldrar och lärare.
  • Publik är välkommen på plats.
  • Seminariet sänds också på vasabladet.fi, ot.fi och sydin.fi
 

 

Listen on Apple Podcasts
 

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan