|

Finland pausar Moderna-vaccin för unga män

Modernas vaccin. Zoom
Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Joseph Prezioso

Modernas vaccin.

Även Finland pausar nu Modernas covid-vaccin för en del yngre. Institutet för hälsa och välfärd (THL) har, liksom flera andra nordiska kollegor, kommit fram till att det finns en ökad risk för inflammation på hjärtmuskel eller hjärtsäck bland yngre, i synnerhet män.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

För säkerhets skull bör därför män under 30 i stället ta Pfizer-Biontechs vaccin. Det meddelade THL på morgonens presskonferens. De som redan tagit en dos av Modernas Spikevax kan använda Pfizers Comirnaty för den andra dosen, enligt THL.

När Sverige gick ut med en liknande paus i onsdags sades att någon lösning för dem som bara fått en dos Spikevax inte är klar.

Också Danmark och Norge har gått ut med rekommendationer av samma slag. Men myndigheterna betonar att de biverkningar man nu reagerar på är ovanliga och i de flesta fall milda.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan