13 nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Vasa centralsjukhus. Zoom
Foto: Mikael Nybacka

Vasa centralsjukhus.

Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Totalt 13 nya coronafall har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Det meddelar distriktet på sin webbplats klockan 11 på måndagen. 

Det totala antalet smittade uppgår nu till 3952 personer.

Incidenstalet, som anger antalet nya smittfall per 100 000 invånare de senaste två veckorna, har sjunkit något och är nu 163. I går, söndag, var incidensen 165.

Under söndagen var det 115 personer som testade sig för coronaviruset.

Annons

 

113 fall förra veckan

Under förra veckan konstaterades sammanlagt 113 nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt. Det är färre än veckan innan då antalet var 169.

Sjukvårdsdirektör Marina Kinnunen sade på söndagen att det mest oroväckande just nu är antalet personer som behöver sjukhusvård på grund av covid-19.

I fredags hade Vasa centralsjukhus sammanlagt sex covid-patienter och av dem var det fyra som behövde intensivvård. Chefsöverläkare Peter Nieminen konstaterade att sjukhuset började nå smärtgränsen.

Läs också: Så gick veckan: Fler covidsjuka österbottningar behöver sjukhusvård – "Viruset finns överallt"

 

66 procent är fullvaccinerade

Enligt de senaste uppgifterna från Institutet för hälsa och välfärd (THL) är det nu 74,0 procent av invånarna i Vasa sjukvårdsdistrikt som fått den första dosen av coronavaccinet, och 66,2 procent som även fått den andra.

Målet är en vaccinationstäckning på 80 procent.

Störst andel fullt vaccinerade har Korsnäs och Malax. I Korsnäs har 75,7 procent av invånarna fått båda sprutorna och i Malax 75,0 procent. Minst andel vaccinerade har Larsmo – där har 61,4 procent tagit den första sprutan och 50,8 procent båda sprutorna.

På THL:s webbplats kan man följa hur vaccineringen framskrider i de olika kommunerna i Vasa sjukvårdsdistrikt.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan