|

Grundlagsutskottet ger grönt ljus för coronaintyget – men först behövs ändringar

Grundlagsutskottet, som leds av Johanna Ojala-Niemelä, blev på torsdagen klart med sitt utlåtande om coronapasset. Zoom
Foto: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Grundlagsutskottet, som leds av Johanna Ojala-Niemelä, blev på torsdagen klart med sitt utlåtande om coronapasset.

Grundlagsutskottet överlåter frågan om åldersgränsen för coronaintyget till social- och hälsovårdsutskottet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Grundlagsutskottet blev klart med sitt utlåtande om regeringens förslag till ändringar i smittskyddslagen på torsdagen.

Utskottet ger därmed i princip grönt ljus för det planerade coronaintyget. Dock vill utskottet först se en ändring vad gäller möjligheter för personer under 16 år att delta i aktiviteter. Utskottet anser att regeringens förslag inte tillräckligt väl garanterar de ungas möjligheter att delta i aktiviteter.

Regeringen har föreslagit att coronapasset ska gälla alla över 12 år, medan Institutet för hälsa och välfärd har förespråkat åldersgränsen 16 år.

Grundlagsutskottet tar inte direkt ställning till om gränsen bör vara 12 eller 16 år, utan överlåter frågan till social- och hälsovårdsutskottets avgörande. Båda alternativen är enligt utskottet grundlagsenliga.

Annons
Grundlagsutskottet anser också att man måste garantera att de minderåriga som kommer att omfattas av coronaintyget har reella möjligheter att få coronatesta sig.


Enligt regeringens förslag ska inget separat intyg skapas, utan det nationella coronaintyget kopplas samman med EU:s gemensamma coronaintyg.

EU:s gemensamma coronaintyg hittas redan nu i Kantatjänsterna för dem som vaccinerats. Dessutom innehåller intyget uppgifter om personen i fråga haft covid-19 under de senaste sex månaderna eller testat negativt för coronaviruset.

Syftet med coronaintyget är att det ska gå att ordna evenemang även om virusläget i ett område förvärras så pass att nya coronabegränsningar måste införas.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan