|

Institutet för hälsa och välfärd uppdaterar sina direktiv om coronatest

Institutet för hälsa och välfärd har uppdaterat sina anvisningar om coronatest. Personer som fått två doser coronavaccin behöver i allmänhet inte coronatesta sig, även om de uppvisar symtom. Zoom
Foto: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Institutet för hälsa och välfärd har uppdaterat sina anvisningar om coronatest. Personer som fått två doser coronavaccin behöver i allmänhet inte coronatesta sig, även om de uppvisar symtom.

Institutet för hälsa och välfärd har uppdaterat sina anvisningar om coronatest. Uppdateringen baserar sig på social- och hälsovårdsministeriets nya teststrategi.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Personer som fått två doser coronavaccin behöver i allmänhet inte coronatesta sig, även om de uppvisar symtom.

Däremot anser institutet att det vore bra om personer som inte är fullt vaccinerade testar sig.

”Vanligtvis behöver de som fått två doser vaccin inte söka sig till ett coronatest på grund av vanliga symtom på virusinfektion, såsom huvudvärk, feber eller snuva. Däremot ska man inte gå till skolan eller jobbet om man blir sjuk”, säger Otto Helve, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd, i ett pressmeddelande.

Institutet rekommenderar att de som fått två doser vaccin uppsöker hälsovården för att testa sig om de uppvisar symtom på coronavirusinfektion och mindre än en vecka har förflutit sedan de fick den andra dosen vaccin.

Annons

Om någon i ens närhet haft ett bekräftat fall av covid-19 under de senaste två veckorna, eller om man bor vid en vårdenhet för äldre, arbetar inom social- och hälsovården, eller med vård- eller omsorgsarbete bör man testa sig. Om man tillhör en riskgrupp eller en grupp för vilken en tredje dos av vaccinet rekommenderas vore det också bra att testa sig, enligt institutet.

En läkare med ansvar för smittsamma sjukdomar i kommunen eller sjukvårdsdistriktet kan besluta om testning även om beslutet avviker från institutets rekommendation.

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan