|

Myndigheter varnar för bluffmeddelanden som hänvisar till Mina Kanta

Brottslingar fiskar aktivt efter nätbankskoder i finländska bankers och Mina Kanta-tjänstens namn, varnar Cybersäkerhetscentret vid Transport- och kommunikationsverket. Arkivbild. Zoom
Foto: Carl-Anton Storbacka/SPT

Brottslingar fiskar aktivt efter nätbankskoder i finländska bankers och Mina Kanta-tjänstens namn, varnar Cybersäkerhetscentret vid Transport- och kommunikationsverket. Arkivbild.

Mejl som innehåller hänvisningar till "covid-19-certifikat" eller intyg om coronavirusvaccination kan vara försök att fiska fram personuppgifter av mottagaren, varnar Folkpensionsanstalten och Cybersäkerhetscentret.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Både Folkpensionsanstalten och Cybersäkerhetscentret vid Trafik- och kommunikationsverket varnar för bluffmeddelanden som skickas ut per e-post för att få uppgifter om mottagaren. Enligt myndigheterna kan mejlen innehålla hänvisningar till "covid-19-certifikat" eller intyg om coronavirusvaccination.

E-postmeddelandena kan innehålla en länk till en webbplats som liknar sajten Mina Kanta. I mejlen uppmanas mottagaren att klicka på länken och logga in på webbtjänsten, till exempel genom att använda sina nätbankskoder. Enligt Folkpensionsanstalten och Cybersäkerhetscentret handlar det om en bluff och ett försök att fiska fram personuppgifter och nätbankskoder av mottagaren.

 

Myndigheterna avråder från att klicka på länken i mejlen eller mata in uppgifter på webbplatsen som länken för till.
Annons

Cybersäkerhetscentret har redan tidigare varnat för att brottslingar fiskar efter nätbankskoder i finländska bankers namn. Myndigheten uppmanar alla att vara uppmärksamma på vilka webbtjänster man loggar in på.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan