24 nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Vasa sjukvårdsdistrikt rapporterar de nya fallen på sin webbplats. Zoom
Foto: Ida Erikson

Vasa sjukvårdsdistrikt rapporterar de nya fallen på sin webbplats.

Incidensen stiger lite igen och är nu 80.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Efter några lugna veckor rapporterar Vasa sjukvårdsdistrikt på onsdagen igen om ett litet högre antal coronasmittade. Under det senaste dygnet har 24 nya smittfall konstaterats. 

Incidenstalet, som anger antalet nya smittfall per 100 000 invånare de senaste två veckorna, stiger därmed litet igen och är nu 80. I går, tisdag, var incidensen 77.

Under tisdagen var det 365 personer som testade sig för coronaviruset.

Det totala antalet smittade sedan pandemins början uppgår nu till 4116 personer.

Annons

Kvar i spridningsfasen

Hittills den här veckan har nu 35 fall konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt. Utöver dagens 24 rapporterade man om sex fall i går och om fem i måndags. Av tisdagens sex smittfall fanns fem i Pedersöre, Jakobstad och Larsmo, medan ett fall konstaterats i Vasa.

Under tisdagen var det fyra personer som behövde sjukhusvård på grund av covid-19.

Läs också: Fyra coronapatienter vårdas på Vasa centralsjukhus – "Läget i Jakobstadsregionen fortfarande ostabilt"

Infektionsöverläkare Juha Salonen sade på tisdagen att utvecklingen går åt rätt håll nu, men att det ännu går för långsamt i Jakobstadsregionen. Det var också en av orsakerna till att Österbottens coronasamordningsgrupp på tisdagen slog fast att Vasa sjukvårdsdistrikt fortfarande befinner sig i coronaepidemins spridningsfas.

Läs också: Vasa sjukvårdsdistrikt blir kvar i spridningsfasen: "Läget i norr måste bli bättre"

Coronagruppen meddelade också att ytterligare två personer i distriktet har avlidit i covid-19 under de senaste två veckorna. Det totala antalet dödsfall under pandemin är nu 19.

Läs också: Två nya dödsfall i Vasa sjukvårdsdistrikt till följd av covid-19


Över 80 procent dubbelvaccinerade

Enligt de senaste uppgifterna (från tisdag eftermiddag) från Institutet för hälsa (THL) är det nu 86,3 procent av invånarna över 12 år som tagit den första dosen av coronavaccinet i Vasa sjukvårdsdistrikt. 80,2 procent har fått båda doserna.

Räknar man hela befolkningen – det vill säga även alla barn under 12 år som ännu inte ingår i vaccinationsprogrammet – handlar det om 69,6 procent som nu är dubbelvaccinerade i Vasa sjukvårdsdistrikt.

Drop in-vaccinering i Österbotten

  • LARSMO: I dag den 3 november klockan 13–16 är det drop in på Larsmo välfärdsstation. Tillfället riktar sig till den som ska ta den första vaccindosen.
  • BENNÄS: På torsdag den 11 november klockan 15–17 är det drop in på Bennäs välfärdsstation. Tillfället riktar sig till den som ska ta den första vaccindosen.
  • KORSHOLM: Under tre tisdagar i november – 9 november, 16 november och 23 november – kan korsholmare som fyllt 12 år komma och vaccinera sig utan tidsbokning på Korsholms hvc klockan 15–16.30. Man kan komma för att ta sin första, andra eller tredje dos. Tredje dosen ges till de riskgrupper som definierats av THL.
  • VASA: Lördagen den 13 november klockan 13–15.30 kan Vasabor som fyllt 12 år komma för att få antingen den första eller den andra dosen (om det gått minst sex veckor sedan den första) på Kyrkoesplanadens hälsostation. Vaccinet som ges är Pfizer Comirnaty.
 

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan