21 nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Vasa centralsjukhus fungerar i höjd beredskap med anledning av coronapandemin. Zoom
Foto: Ida Erikson

Vasa centralsjukhus fungerar i höjd beredskap med anledning av coronapandemin.

Över 600 personer testades för coronaviruset på tisdagen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Totalt 21 nya coronafall har konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Det meddelar distriktet på sin webbplats klockan 11 på onsdagen.

Incidenstalet, som anger antalet nya smittfall per 100 000 invånare de senaste två veckorna, är i dag 119. I går, tisdag, var incidensen 121.

Under tisdagen var det 636 personer som testade sig för coronaviruset.

Det totala antalet smittade sedan pandemins början uppgår nu till 4319 personer.

Annons

 

Inga covidpatienter på VCS i går

Hittills den här veckan har nu 38 nya smittfall konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt. Utöver dagens 21 rapporterade man om fyra i går och om 13 i måndags.

Samtliga gårdagens fyra fall fanns i Pedersöre, enligt uppgifter från infektionsöverläkare Juha Salonen. Salonen sade dock att han misstänker att det kommer att dyka upp fler fall från smittkedjorna i Sydösterbotten där smittan bland annat spridits bland skolbarn i Närpes vilket lett till att många familjer exponerats.

Läs också: Alla tisdagens smittfall finns i Pedersöre – över 700 sitter i karantän i Österbotten

360 personer sitter i karantän i Närpes och över 100 i Kristinestad. Totalt är det i nuläget 715 österbottningar som satts i karantän.

Salonen sade också att han är bekymrad för smittkedjan bland utbytesstuderande i Vasa och vad den kan leda till.

Under tisdagen var det ingen som behövde sjukhusvård på grund av covid-19 i Österbotten. Den senaste covidpatienten åkte hem från Vasa centralsjukhus i måndags.


81 procent är dubbelvaccinerade

Enligt de senaste uppgifterna (från tisdag eftermiddag) från Institutet för hälsa (THL) är det nu 86,6 procent av invånarna över 12 år som tagit den första dosen av coronavaccinet i Vasa sjukvårdsdistrikt. 81,3 procent har fått båda doserna.

Av kommunerna i distriktet är det nu Larsmo och Laihela som ännu inte nått en vaccinationstäckning på 80 procent. Där handlar det om 71,9 respektive 76,3 procent av invånarna över 12 år som är dubbelvaccinerade.

Räknar man hela befolkningen – det vill säga även alla barn under 12 år som ännu inte ingår i vaccinationsprogrammet – handlar det om 70,6 procent som nu är dubbelvaccinerade i Vasa sjukvårdsdistrikt.

Drop in-vaccinering i Österbotten

  • VASA: I dag, onsdag den 17 november klockan 16–18 kan Vasabor som fyllt 12 år komma till Dammbrunnens hälsostation för att få antingen den första eller den andra dosen (om det gått minst sex veckor sedan den första) av coronavaccinet. Vaccinet som ges är Pfizer Comirnaty. Nästa drop in-tillfälle hålls på tisdag den 23 november klockan 16–18 på Kyrkoesplanadens hälsostaton.
  • KORSHOLM: På tisdag den 23 november kan korsholmare som fyllt 12 år komma och vaccinera sig utan tidsbokning på Korsholms hvc klockan 15–16.30. Man kan komma för att ta sin första, andra eller tredje dos. Tredje dosen ges till de riskgrupper som definierats av THL.
  • JAKOBSTAD: På måndag den 29 november klockan 16–19 är det drop in vid Malmska. Tillfället riktar sig till den som ska ta den första vaccindosen.
 

Visa fler
Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan