Soites patientdatasystem Lifecare uppdateras hela dagen, från klockan 7 till 23, på lördag och det påverkar möjligheten att göra coronatest. Man tvingas därför ha en dag helt utan coronatestning både i Karleby och i resten av sjukvårdsdistriktet. Inte heller några coronavaccineringar kan utföras.

Under dagen går det inte heller att boka vaccinering eller testtider via Omaolo-tjänsten. Uppdateringen kan skapa köer och fördröjningar också till andra tjänster inom Soite på lördagen.

Coronatester tas som vanligt igen på söndag.

Soite rapporterar på torsdagen att coronaläget fortsätter vara allvarligt, men att incidenstalet och antalet nya fall sjunker i området. På torsdagen vårdas tre patienter med covid-19 på Möcs, vilket är en patient mer än dagen innan.

Soite vädjar till alla att ta coronavaccin så fort som möjligt och påpekar att det är viktigt att ta alla sprutor. Just nu rekommenderas en tredje dos till alla över 60 år och de som tillhör riskgrupp. Det ska ha gått sex månader sedan spruta två.

Coronaberedskapsgruppen påminner om att den som har förkylningssymptom inte ska komma till samjouren, utan först ringa 116 117. Samjouren har en separat ingång för patienter med misstänkt infektion och risken för coronaexponering ökar om de här instruktionerna inte följs.