|

LYSSNA: Ekonomiskt våld – ett nedtystat problem

Ekonomiskt våld innebär situationer där förövaren kontrollerar, berövar eller förstör den andras ekonomiska resurser i syfte att försämra dennes ekonomiska självständighet eller för att själv gynnas ekonomiskt. Zoom

Ekonomiskt våld innebär situationer där förövaren kontrollerar, berövar eller förstör den andras ekonomiska resurser i syfte att försämra dennes ekonomiska självständighet eller för att själv gynnas ekonomiskt.

Nyhetspodden ser närmare på ett inte så välkänt problem: det ekonomiska våldet. I Vasa finns nu ett projekt som uppmärksammar detta. Vasabladets journalist Ida Erikson medverkar.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Att beröva en annan människa hennes ekonomiska oberoende är ett effektivt sätt att utöva makt och det har ett namn: ekonomiskt våld.

Ekonomiskt våld innebär situationer där förövaren kontrollerar, berövar eller förstör den andras ekonomiska resurser i syfte att försämra dennes ekonomiska självständighet eller för att själv gynnas ekonomiskt. 

Ekonomiskt våld ses oftast som en våldsform i parförhållanden men det kan också förekomma gentemot till exempel barn, föräldrar och mor- och farföräldrar. Vasa mödra- och skyddshem deltar i projektet Känn det ekonomiska våldet (2021-2024) som utvecklar nya, mångprofessionella hjälpmodeller för dem som upplever ekonomiskt våld. 

Så vad är egentligen ekonomiskt våld och vilka följder kan det få i par- och familjerelationer? Det är några frågor som diskuteras i det avsnittet som VBL:s journalist Ida Erikson medverkar i. 

Annons
Det senaste avsnittet av nyhetspodden Bakom rubrikerna hittar du på HSS Medias lyssnasajtSpotify och på Apple podcast.

 

Listen on Apple Podcasts
 

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan